o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Poriluk
Rabarbara
Luk
Mrkva
Koraba
Crni korjen
Kineski kupus
Cvjetača
Brokula
Patišon
Luk kozjak
Rotkva
Kupus
Bob
Krastavci
Mahune
Grašak šećerac
Kelj
Špinat
Radič
Grašak
Kukuruz šećerac
Matovilac
Kelj pupčar
Korabica
Komorač
Blitva
Peršin
Češnjak
Rajčica
Endivija
Celer
Tikvice
Salata
Cikla
Novozelandski špinat
HOBI
Mali povrtlarski priručnik

Ovaj priručnik počeo sam pisati, kao potpuni laik, radi sve jače senilnosti, jer se kod nabavke sjemenja čovjek jednostavno više ne sječa‚ koje kultivare treba sijati, da bi izraslo ono što se u stvari želi.

Kako se svake godine pojavljuju novi - bolji kultivari, nova, ekološki prihvatljivija i efikasnija zaštitna sredstva, sadržaj je svakako podložan dopunama i izmjenama.

Korišteni su podaci iz literature, Vrt-a (Večernji list), proizvođača sjemenja i zaštitnih sredstava, savjeti stručnjaka pa i nešto vlastitog iskustva.

Navedeni su neki uobičajeni kultivari, isključivo provjereni u vlastitom uzgoju poredani jednostavno abecednim redom, sa njihovim svojstvima, zahtjevi na tlu i potrebnom obradom.

Nadalje je navedena osnovna, minimalna zaštita od bioloških štetnika, kako bi se postigao donekle zadovoljavajući urod, obzirom na uloženi trud, kao i zaštitna sredstva dostupna na tržištu, sa njihovim svojstvima.

Tabela godišnje potrebe povrća po osobi, dodana je, kako bi mogli planirati potrebnu površinu uzgoja.

Tabela međusobne podnošljivosti povrtnih kultivara upućuje nas, koje kulture možemo saditi kao dobre odnosno loše susjede.

Na kraju je i orijentacioni kalendar sijanja odnosno presađivanja pojedinih kultura.

Za uzgoj povrtnih kultura nužno je izraditi plan potreba, tj. pribilježiti si, koje kultivare hoćemo uzgajati. To je važno radi toga, kako bi na vrijeme nabavili odgovarajuće sjemenje, tj. onda kada u trgovini postoji koliko toliko zadovoljavajući izbor ili smo se pak uputili u neku kupovinu preko granice, gdje je izbor sjemenja nažalost daleko veći nego u našim prodavaonicama.

Bojan Šribar


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2015 Zdravko Matotan & Abacus