o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Mahune (Phaseolus vulgaris)

Mahune i grah su biljke istog roda - razlika je samo u sortama. Za mahune se upotrebljavaju sorte koje u poluzrelom stanju daju sočnu - jestivu mahunu sa poluzrelim zrnjem, kao ukusnu i hranjivu namirnicu.

Energetska vrijednost im je u odnosu prema grahu vrlo niska i iznosi oko 170 kJ/100 g. Od hranjivih sastojaka sadrže ugljikohidrate, bjelančevine i nešto masti. Od mineralnih sastojaka sadrže kalcij, fosfor i željezo. Ne treba podcjenjivati ni njihov vitaminski sadržaj.

Sadrže i ljekovite tvari: Arginin koji ima slično djelovanje kao inzulin, pa ih se preporuča u ishrani diabetičara, kao i inozitol, koji jača srce i regulira metabolizam kalcija. Mahune djeluju i kao diuretik.

Tu treba napomenuti da se mahune ne bi smjelo uživati u sirovom stanju, jer sadrže otrovne supstance, no te se termičkom obradom odmah raspadnu.

Mahune se dijele na niske i visoke, okrugle i plosnate te po boji na zelene, žute i ljubičaste. Zbog osjetljivosti na niske temperature, siju se kada je prošla opasnost od mrazeva. Niske mahune se siju u redove razmaka 50 cm i razmaka u redu 5 - 6 cm na dubinu 2 - 3 cm. Mogu se sijati i u kućice razmaka 30 cm po 5 - 6 sjemenki. Kada narastu na visinu od cca. 20 cm, potrebno ih je nagrnuti. Visoke mahune siju se uz oslonac, sa razmakom redova od 1,5 m po 5 -6 sjemenki u kućicu.

Niske:
Autan: Duga vitka okrugla zelena mahuna, odlična za zamrzavanje. Stabljika je robusna i otporna na bolesti paleža i "masnih" mrlja. Preporučljivo je sijati svaka 3 tjedna, kako bi se urod svježih mahuna produljio. Siju se od početka maja pa do sredine jula. Razmak redova treba biti oko 60 cm, a rastojanje u redu 6 - 7 cm. Sjeme zagrnuti sa cca 3 cm zemlje i dobro zaliti. Dok biljke nisu isklijale, ne više zalijevati. Malčiranjem ili prekrivanjem poroznom folijom pospješuje se klijanje i smanjuje opasnost od grahove mušice. Nakon 2 - 3 tjedna biljke nagrnuti uz potkopavanje komposta. U cvatnji održavati povišenu vlažnost.

Winnetou: Ljubičasta okrugla mahuna, kod koje mahune rastu sa vanjske strane grma, pa je vrlo olakšano branje. Mahune kod kuhanja poprime tamno zelenu boju i ostanu konzistentne. Vrlo dobre za konzerviranje i zamrzavanje.
Siju se u maju - julu, svaka 3 tjedna, kako bi se dobio kontinuirani urod. Razmak redova 60 cm, razmak u redu 6 cm na dubinu od 3 cm. Za vrijeme klijanja ne zalijevati. Malčiranjem ili prekrivanjem perforiranom folijom ubrzava se klijanje i smanjuje opasnost od štetočina. Dva do tri tjedna nakon klijanja biljke nagrnuti. Prilikom sijanja odnosno nagrinjanja pognojiti kompostom. Za vrijeme cvatnje i formiranja mahuna održavati visoku vlagu tla. Odlične!

Starozagorski: Rodi svijetlo zelene duge, ravne plosnate mahune. Sjeme mu je crne boje.

Top Crop: Rodi okrugle zelene, dugačke mahune. Sjeme mu je šareno, kestenasto - smeđe boje. Dobar!

Groffy: Rodi zelene okrugle mahune duljine 12 - 13 cm, koje se vrlo lako beru. Sjeme je bijele boje.

Berggold: Rodi okrugle mahune žute boje, duljine 12 - 13 cm. Vrlo dobrog je ukusa. Sjeme je bijelo. Vrlo dobar!

Dorina: Rodi okrugle mahuna tamnije žute boje, duljine mahuna 9 - 12 cm. Je izuzetno rodna sorta.

Early Wax: Rodi okrugle mahune žute boje. Sije se maja - jula na razmak 40 x 40 cm po 3 - 5 zrna na dubinu od 2 cm. Naraste do 40 cm. Osjetljiv je na mraz i ne treba ga sijati dok srednja dnevna temperatura ne postigne 12 - 18oC. Traži plodnu, duboko obrađenu vapnenastu zemlju, toplu legu sa dosta vlage, posebno u vrijeme cvatnje i formiranja mahuna, čime se sprečava "odrvenjivanje" mahune. Ubire se kada je zrno postiglo veličinu leće.

Procesor: Rodi zelene mahune ovalnog presjeka. Sije se od maja do jula na razmak 40 x 40 cm po 3 - 5 zrna na dubinu od 2 cm. Optimalna temperatura klijanja cca 25oC. Traži plodnu, duboko obrađenu vapnenastu zemlju, toplu legu sa dosta vlage, posebno u vrijeme cvatnje i formiranja mahuna, čime se sprečava "odrvenjivanje" mahune. Ubire se kada je zrno postiglo veličinu leće.

Visoke:
Čudo Venecije: (Ptujski maslenac, Jeruzalemac) je žuta široka plosnata mahuna sa vrlo mesnatom mahunom, duljine do 20 cm. Sjeme je olovno sivo-smeđe boje. Sije se u maju - junu a dozrijeva u augustu - oktobru. Odličan!

Goldmarie: Rodi široke plosnate mahune žute boje, duljine do 22 i širine do 2,5 cm. Je izrazito rodna sorta. Mahune su ujednačene žute boje, bez konca i vrlo dobrog ukusa. Sjeme je bijele boje.

Mago: Rodi žute okrugle prilično duge mahune Je srednje rana sorta , robusna i vrlo rodna.

Necores: Rodi zelene mahune okruglog presjeka, duljine mahune do 20 cm. Sjeme je bijelo.

Procores: Rodi plosnate zelene mahune duljine do 25 i širine do 2,5 cm. Sjeme je bijelo.

Goldelfe: Je vrlo rodna sorta sa dugim uskim, plosnatim žutim mahunama Sije se krajem maja - početkom juna na dubinu od 4 cm. Uz svaki kolac po 4 - 5 zrna. Vrijeme klijanja 8 -12 dana. Vole laganu, vlažnu humusnu zemlju. Kada narastu na cca 15 cm, biljke treba nagrnuti. Ubire se augusta - oktobra.

Nekarska kraljica: Rodi vrlo mesnate okrugle mahune lijepe zelene boje, koje su dugo nježne strukture. Je vrlo rodna sorta i povoljna za zamrzavanje..Sije se krajem maja - početkom juna na dubinu od 4 cm. Uz svaki kolac po 4 - 5 zrna.. Voli laganu, vlažnu humusnu zemlju. Kada naraste na cca 15 cm, treba biljke nagrnuti. Ubire se augusta - oktobra. Odličan!

Plava Hilda: Rodi dugačke okrugle ljubičaste mahune, koje prilikom kuhanja pozelene. Meso je čvrsto i nježne strukture. Je vrlo rodna sorta i povoljna je za zamrzavanje. Sije se krajem maja - početkom juna na dubinu od 4 cm. Uz svaki kolac po 4 - 5 zrna. Voli laganu, vlažnu humusnu zemlju. Kada naraste na cca 15 cm, treba biljke nagrnuti.. Ubire se augusta - oktobra. Odličan!

Super Marconi: Rodi plosnate kratke, savinute zelene mahune. Sije se od aprila pa do augusta. Stabljika je vrlo bujna i visoka - do 4 m, pa je dosta otežano branje. Mahune su vrlo nježne strukture i dobrog ukusa. Rodi vrlo dugo, praktički do mrazeva.

Plavi maslenac: Rodi nježne srednje - duge plosnate ljubičaste mahune bez konaca. Naraste do visine od 2,5 m. Sije se po 6 - 7 sjemenki okolo kolca na dubinu od 2 cm. Kada su izbojci dosta dugi ih treba omotati oko kolca, pri čemu treba voditi računa, da su lijevovojni. Za vrijeme cvatnje i tvorbe mahuna treba redovito održavat potrebnu vlažnost.. Sije se u maju - junu, jer je optimalna temperatura klijanja oko 26oC. Ubire se od augusta pa do novembra.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus