o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Grašak šećerac (Pisum sativum convar.axiphium)

Kod graška šećerca koristimo za hranu kompletnu mahunu i to dok se zrno još nije u potpunosti razvilo. Vrlo su prijatnog okusa i predstavljaju desertnu namirnicu. Sadrže ugljikohidrate, bjelančevine i nešto masti. Od vitaminskih sastojaka sadrže prije svega karotin, vitamine grupa B, te C i E vitamin. Značajan im je sadržaj glukokinina, tvari slične insulinu, pa predstavlja povoljnu namirnicu u ishrani diabetičara. Radi visokog sadržaja celuloze poboljšavaju probavu. Treba napomenuti da se radi nekih sastojaka mladih mahuna i zelenih zrna ne smije uživati u sirovom stanju. Energetska vrijednost mu je dosta niska i iznosi oko 170 kJ/100 g.

Što se uzgoja tiče, vrijedi sve kao za grašak.

Visoki:
Schweizer Riese: Visine 130 - 150 cm. Sijati na mrežu, svakih 5 cm po jedno zrno na dubinu od 3 cm. Sije se u martu i aprilu. Kada naraste na 20 cm, biljke nagrnuti. Kod sijanja pognojiti kompostom. Redovno brati dok su zrna još u nastajanju. Odličan!

Engleski ljubimac: Naraste do visine 120 cm. Rodi široke i mesnate mahune. Rado ga napadajua lisne uši.

Srednje visoki:
Ambrosia: Srednje rana sorta visine do 70 cm, sa mesnatim mahunama, bez pergamentnog sloja. Zelena , srednje velika zrna slatkog su ukusa. Bogatog roda, sa visokim sadržajem bjelančevina, ugljičnih hidrata, vitamina i minerala. Dobra otpornost na bolesti. Sije se od aprila do maja na razmak od 3 cm, sa razmakom redova od 30 cm.

Oregon Sugar Pad: Rodi dosta velike tamno zelene mahune, koje se lako ubiru i odličnog su ukusa. Naraste do 1 m. Pogodan je i za jesensko sijanje u novembru i prekrivanjem malčirnom folijom. Dosta je otporan na pepelnicu. Odličan!

Riesenzucker: Rani, raste do visine od 70 cm. Cvate bijelo, vrlo je rodan i ima robusnu stabljiku. Sije se u martu - maju na razmak od 5 cm, sa razmakom redova od 50 cm. Kad naraste na visinu od 20 cm nagrnuti i postaviti mrežu ili granje za penjanje. Berba u junu - augustu.

Toledo Sugar: Naraste na visinu do 80 cm. Mahune narastu do 11 cm. Otporan ja na fuzariju, pepelnicu i mozaik virus. Rado ga napadaju lisne uši. Sije se krajem marta - početkom aprila na razmak redova od 40 cm, sa međusobnim razmakom od 10 cm. Na svaka dva reda ostavi se 1 m razmaka. Vrlo dobar!

Niski:
Rani Henrik: Raste do visine od cca. 50 cm. Sije se na razmak od 10 cm, sa razmakom redova od 30 cm. Kada naraste do 20 cm, nagrne se i između redova postave grane, kako bi se mogao penjati. Mahune su relativno sitne ali mu je urod dosta dobar. Dobar!


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus