o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Brokula (Brassica ol. italica)

Brokula je vrlo interesantna zeljarica. Za hranu se upotrebljava generativni dio biljke - cvijet. Sadrži vitamine A, B1, B2, i C. Navodno sadrži i neke antikancerogene tvari. Sprečava demineralizaciju organizma i djeluje povoljno kod anemičnosti.

Brokula traži kao i sve zeljarice rastresitu i dobro hranjivu zemlju sa dosta vlage.

Sprema se najprije glavni cvijet a nakon toga naknadni izbojci, koji su čak kvalitetniji od glavnog cvijeta. Cvatove ubirati ujutro. Ubire se sve do mrazeva. Može se dobro čuvati kod 2oC.

Prilikom sijanja sjeme lagano pokriti zemljom. Klijanje je optimalno kod 25oC. Sadnice prije presađivanja aklimatizirati. Saditi na razmak 50 x 40 cm.

Atlantic F1: Ima okus po šparogi. Za sadnice se sije u februaru - martu a na otvoreno u junu -julu na razmak 50 x 50 cm, na koji se sade i presadnice. Tehnološki ciklus joj iznosi cca. 100 dana. Odlična!

Coastal: Je sorta koja rodi dosta etapno i tvori još obilnije kasnije pokrajnje cvatove.

Futura - hibrid: Ima okus po cvjetači. Ostalo vrijedi kao gore. Vrlo dobra!

Kalabrijska: Sije se za sadnice u februaru - martu, a na otvoreno u maju - junu na razmak 30 x 40 cm. Na isti razmak sade se i rasadnice. Dobra!

Corvet F1: Oblikuje sivo-zelene cvatove već cca 100 dana nakon sadnje. Kad odrežemo glavni cvat, biljka stvara pokrajnje, koje ubiremo do mraza. Ostalo vrijedi kao naprijed navedeno.

Marathon F1: Je kasni hibrid, koji stvara velike, srednje zelene cvatove. Otporan na lažnu pepelnicu. Za rasadnice sijati od februara do kraja juna. Presađivati od aprila do kraja jula. Može se sijati i direktno u aprilu - junu. Odlična!


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus