o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Cikla (Beta vulgaris var.conditiva)

Kuhana, ukiseljena ili sirova, cikla je idealno povrće koje se može koristiti preko cijele godine. Bogata je bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima. Sadrži gotovo sve, u prehrani važne mineralne sastojke, kao i niz mikroelemenata. Treba napomenuti, da sadrži i stanovitu količinu kobalta, koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12, a koji se inače nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla, što je vrlo važno za vegetarijance. Zbog toga je cikla jedan od najboljih prirodnih lijekova kod anemije i slabokrvnosti. Betanin svrstava ciklu među lijekove za učvršćenje krvnih žila, regulaciju krvnog tlaka i smanjenje holesterola. Povoljno djeluje i kod osteoporoze. Energetska vrijednost joj je dosta visoka i iznosi oko 190 kJ/100 g.

Prema obliku ploda ciklu dijelimo na okruglu i cilindričnu. Voli toplu i svijetlu legu i duboko pognojeno, - humusno - ilovasto tlo sa dosta vlage. Traži dosta kalija. Cilindrične sorte su zahtjevnije od okruglih, ali su i dosta kvalitetnije.

Okrugle:
Faro, Crvena kugla i Bikor

Cilindrične:
Cilindra: Tvori duguljast korijen jake crvene boje. Skromnih je zahtjeva i dobro podnosi sušu. Sije se u redove razmaka 30 cm. Kada narastu 3 - 4 lista, potrebno je prorijediti na razmak od 10 cm.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus