o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Cvjetača (Brassica ol. convr.botrytis)

Cvjetača je kupusnica vrlo visoke kvalitete. Za prehranu se upotrebljava generativni dio - cvijet, koji je vrlo atraktivnog izgleda. Bogata je vitaminom C, a po biološkom sastavu ruže svrstavamo ju u delikatesno povrće. Obzirom na visoki sadržaj celuloze nije prikladna za ishranu osoba koje boluju od tegoba probavnog trakta.

Sije se u martu za rani uzgoj a u maju za zimnicu. Presađuje se kada presadnica ima dobro razvijena 4 - 5 listova, u redove razmaka 50 cm na rastojanje 40 cm. Sadi se u dobro namočenu zemlju, najbolje pred večer. tako, da prvi listovi dođu neznatno iznad površine zemlje. Cvjetača je osjetljiva na vrlo niske i na visoke temperature, te nedostatak pojedinih hranjiva, zbog čega se javljaju različite deformacije na cvatovima ili se oni uopće ne formiraju. Uzrok može biti i u oštećenju vegetativnog pupa.

Deformacije se javljaju i kada su presadnice prestare ili ako je tlo niske plodnosti, kao i jaki sušni period. Da cvatovi ne bi od sunca potamnjeli, pokriva ih se sa donjim otkinutim listovima. Cvjetaču je najbolje uzgajati na mjestu, gdje je prethodne godine bio krumpir, rajčica, krastavci ili grah, a za kasni uzgoj nakon graška. Za dobar urod potrebno je, kao kod skoro svih zeljarica dohranjivane dušikom (KAN, UREA).

Erfurtska rana: Cvat joj je fine zrnate strukture. Promjer cvata je 15 - 16 cm. Dužina vegetacije iznosi oko 110 dana.

Snježna gruda: Cvatovi su joj snježnobijeli promjera do 20 cm i mase do 2 kg. Dužina vegetacije je oko 120 dana Sije se najviše za zimnicu. Odlična!


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus