o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Radič (Cichorium intybus var. foliosum)

Radič je salata zimskog perioda. Po boji lišća ga dijelimo na zelene i crvene sorte. Po obliku ga dijelimo na sorte kod kojih ubiremo lišće i one koje formiraju glavice. Većina sorti je za izravnu upotrebu, dok su neke pogodne za ˝forsiranje˝.

Energetska vrijednost mu je praktički beznačajna jer iznosi jedva oko 60 kJ/100 g, no to nimalo ne umanjuje njegovo prehrambenu vrijednost. Sadrži do 8 % suhe tvari, koja se sastoji od bjelančevina, biljnih masti, ugljikohidrata i celuloze. Od vitamina sadržava najviše vitamina C i karotina. Sadrži i dosta mineralnih tvari kao kalij i magnezij i gorke tvari koje pobuđuju tek.

U uzgoju nema velikih prohtjeva. Uz dovoljno vlage zadovoljava se sa skoro svim vrstama humovitog tla. No dosta osjetljiv je na visoke temperature, jer onda odlazi u cvat.

Pogodan je za spremanje preko zime. Izvađen prije prvih jačih mrazeva zajedno sa grumenom zemlje i stavljen u tegle ili plastične čaše može se u hladnoj prostoriji držati do sredine proljeća.

Crveni:
Palla rossa: (rani) - Formira čvrste glavice u kasno jesen odnosno ranu zimu. Sije se od maja do jula mjeseca kao druga kultura nakon graška, krumpira, ranim zeljaricama, cikle i sl. Sije se u razmaku od 30 cm sa razmakom redova 40 cm. Pažnja: Ako je posijan prerano odlazi u cvijet!

Palla rossa: (kasni) - Formira čvrste glavice, koje se mogu vrlo dobro spremati preko zime. Sije se u junu i julu mjesecu iza krumpira, graška i sl. na razmaku od 30 cm, sa razmakom redova od 40 cm. Pažnja: Prerano posijani rado odlazi u cvijet! (Odličan)

Averto: Tvori lijepe zelenkasto - smeđe - crvene listove, koji formiraju vinsko crvenu glavicu. Sije se u junu - julu iza zimske salate, špinata, ranih kupusnica, graška. Ako ga sijemo prerano pobjegne u cvijet. Proredimo ga na 30 x 40 cm. Vrlo je ukusan!

Verona: Tvori veliku crvenu rozetu. Sije se u junu - julu iza salate, špinata, graška u redove razmaka 40 cm. Kada narastu 3 - 4 lista ga proredimo na razmak od 30 cm. U oktobru možemo brati lišće, jer je onda već izgubio dio gorčine. Može se spremiti za forsiranje.

Zeleni:
Pan di zuccero: Formira velike zelene glavice. Vrlo dobar za spremanje preko zime. (Vrlo dobar)

Zuckerhut: Pogodna sorta za spremanje preko zime. Sije se krajem juna na dubinu od 1 cm. Vrijeme klijanja 6 - 14 dana. Nakon 4 - 5 tjedana rasadnice presaditi na 35 x 40 cm. Traži dobro pognojenu zemlju. U sušnom periodu zalijevati. Bere se od sredine oktobra do prvih mrazeva. Vrlo bogat vitaminima A, i B1.

Palla bianca: Tvori velike zelene glave, koje se beru od jeseni do proljeća. Dobro prezimljuje. Dobro uspijeva na srednje teškim jakim tlima iza krumpira, graška, niskih mahuna, salate i špinata. Sije se u junu - julu. Proredimo ga na 30 x 40 cm. Prezimi na otvorenom. Odličan!

Tamno zeleni "Grumolo" (rozetasti): Tvori razgranatu stabljiku sa više rozeta.

Sije se od marta pa do septembra na razmak 30 x 30 cm. Bere se od maja pa do novembra. Njegova blaga gorčina daje salati osebujan okus.

Forsirani:
Witloof: Je sorta isključivo za forsiranje.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus