o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Krastavac (Cucumis sativus)

Krastavac je povrće vjerojatno najniže energetske vrijednosti, koja iznosi oko 60 kJ/100 g, što je uvjetovano visokim sadržajem vode - 95 %. Važnost za njihovu upotrebu predstavljanu minerali i vitamini. Oko polovice količine minerala je kalij a ostali su kalcij, fosfor, natrij, željezo, mangan i jod. Visoki udio kalija, a mali udio natrija čine krastavce djelotvornim diuretikom. Zato se krastavci kod pripreme ne bi smjeli soliti, jer se time poremeti omjer kalija i natrija a time anulira njihovo diuretsko svojstvo. U principu razlikujemo dvije vrste krastavaca: Sa malim plodovima za kiseljenje i sa velikim plodovima za svježu upotrebu. Tu treba napomenuti, da ih za razliku od drugog povrća, ne treba jesti kao mlade, nego u fazi zriobe, tj. kada zelena boja ljuske djelomično prelazi u žućkastu. Mladi - nedozreli krastavci su teško probavljivi.

Obzirom da snižavaju razinu šećera u krvi, preporuča ih se i u ishrani diabetičara.

U uzgoju traže dobro pognojenu zemlju (stajnjak) i dosta vlage. Ne sijati prerano, jer su krastavci osjetljivi na niske temperature. Formira vrlo plitko korenje, pa treba paziti kod okapanja a poželjno ih je i nagrnuti. Kako je krastavac biljka penjačica, preporuča se uzgoj na mreži. Time se postigne bolja insolacija, povećava urod, smanjuje napad bolesti (plamenjača, pepelnica), plodovi nisu zaprljani a lakše je i branje.

Sistemska zaštita provodi se kako slijedi:

RAZVOJFUNGICIDKONC. %KARENCA
Prvi pravi listDithan M-450,2514
Tri prava listaPrevicur N0,1514
Pred cvatnjuRidomil MZ0,257
U plodonošenjuAliette0,24
 Quadris0,23

Novi fungicid za zaštitu krastavaca od plamenjače kao i od pepelnice je "Quadris", koji ima karencu samo 3 dana. No treba se pridržavati pravila, da se nakon svakog tretiranja sa Qudrisom obave dva tretiranja sa nekim drugim preparatom, kako ne bi došlo do pojave rezistencije.

Bestal F1: Je sorta krastavaca za kiseljenje. Može se sijati aprila - maja u tresetne lončiće i u maju - junu presaditi na otvoreno. U isto vrijeme se može i direktno sijati. Tehnološku zrelost postigne za oko 65 dana. Kao mješovitu kulturu voli cvjetaču i rani grašak. Vrlo dobar!

Colet F1: Novi hibrid sorte za kiseljenje, koji je otporan na pepelnicu i nema gorkih plodova. Genetski je paratenokarp, tj. razvija samo ženske cvijetove, koji ne trebaju oplodnju, pa se iz svakog cvijeta razvije plod. Radi toga rodi dobro i kod loših vrjemenskih prilika (umanjeno oprašivanje insektima i vjetrom). Pogodan je za pripremu rasadnica, koje se presade kada su narasla najmanje 4 lista, na razmak od 100 x 50 cm. Kod visine biljki od cca 25 cm nagrnuti. Odličan!

Eva (dugi): Dobri su za spremanje kiseljenjem. Siju se krajem aprila - početkom maja mjeseca.

Galerija F1: Je vrlo rana sorta krastavaca za kiseljenje. Plodovi su tamno- zelene boje, bradavičaste površine.

Levina F1: Sorta za kiseljenje, otporan je na plamenjaču. Kako je to hibrid, treba svake godine nabaviti novo sjeme jer uzgojem iz vlastitog sjemena gubi određena svojstva. Nema gorkih plodova.
Sije se od kraja aprila pa do sredine jula. Vrlo dobar!

Nimbus: Srednje rana sorta industrije konzerviranja. Odlični za spremanje, jer nema gorkih plodova. Daje dobar prinos i u ekstremno lošim vremenskim prilikama. Vrijeme klijanja 8 do 12 dana Pogodna vrsta za pripremanje rasadnica, (dvije do tri sjemenke po lončiću) koje se presade krajem maja mjeseca, kada su narasla 4 lista, (4 - 5 tjedana) na razmak od 25 do 30 cm. Kada biljka naraste na cca 20 cm , biljku nagrnuti. Uzrastom od 6 - 7 listova otkinuti vrh, kako bi se razvili bočni poganci. Odličan!

Sunčani potok: Rana vrsta, vrlo dobra za salatu Plodovi tamno zeleni, dužine do 20 cm.
Sije se u maju, na razmak od 30 cm po 3 - 4 sjemena u redu, sa razmakom redova od 120 cm.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus