o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Poriluk
Rabarbara
Luk
Mrkva
Koraba
Crni korjen
Kineski kupus
Cvjetača
Brokula
Patišon
Luk kozjak
Rotkva
Kupus
Bob
Krastavci
Mahune
Grašak šećerac
Kelj
Špinat
Radič
Grašak
Kukuruz šećerac
Matovilac
Kelj pupčar
Korabica
Komorač
Blitva
Peršin
Češnjak
Rajčica
Endivija
Celer
Tikvice
Salata
Cikla
Novozelandski špinat
HOBI
Kelj pupčar (Brassica ol. convar.gemmifera)

Kod kelja pupčara je važno da ga ne sadimo na stajnjakom svježe pognojeno tlo, ali je vrlo povoljno obaviti dohranjivanje sa kalijem. Traži kao i sve kupusnice teže tlo sa dosta vlage i kalcija. Visoki udio dušika rezultira rascvijetalim pupovima.

Što se prehrambene vrijednosti tiče, za kelj pupčar vrijedi isto kao za kelj.

Hossa: Daje obilan urod srednje velikih čvrstih glavica, koje se mogu već dosta rano brati. Glavice su vrlo jednolične i mogu se lagano otkidati od stabljike. Vrlo su postojane prema rascvijetanju. Ova sorta je vrlo povoljna kako za nasade a i za hobiste. Plodored svake godine mijenjati.

Sije se aprila - maja u lončiće ili tople gredice na dubinu od cca 2 cm. Vrijeme klijanja je od 6 do 12 dana. Krajem maja pa do približno 10. juna presaditi na razmak 50 x 50 cm. Sredinom septembra otkinuti vrhove biljke. Time glavice postaju jednolične i čvršće. Berba počinje kod donjih glavica kada dostignu promjer 2 - 3 cm.

Herkules: Je kasna (50 - 80 dana) vrlo kvalitetna sorta, otporna na mraz. Još bolje prezimi ako ga prije zime pognojimo kalijem. Razvije mnogo okruglih i čvrstih pupova. Bogat je hranjivim tvarima, vrlo ukusan i izdržljiv. Odličan je za zamrzavanje.

Sije se aprila - maja. Vrijeme klijanja iznosi 10 - 12 dana. Presađuje se u junu - julu na razmak 60 x 60 cm. Ubire se od novembra pa do februara. Najbolje uspijeva u plodoredu nakon graha i krumpira. Vrlo dobar!

Selma-Rosco - F1 hibrid: Ukoliko zima nije prejaka moguća je berba od septembra pa do februara, dakle kroz 5 mjeseci i to u enormnoj količini. Čvrste glavice su odličnog ukusa.

Sijati što ranije - po mogućnosti već prije aprila.

Rosela: Srednje kasna sorta, visokog rasta. Rodi svjetlozelene okrugle pupove.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2015 Zdravko Matotan & Abacus