o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Kelj pupčar (Brassica ol. convar.gemmifera)

Kod kelja pupčara je važno da ga ne sadimo na stajnjakom svježe pognojeno tlo, ali je vrlo povoljno obaviti dohranjivanje sa kalijem. Traži kao i sve kupusnice teže tlo sa dosta vlage i kalcija. Visoki udio dušika rezultira rascvijetalim pupovima.

Što se prehrambene vrijednosti tiče, za kelj pupčar vrijedi isto kao za kelj.

Hossa: Daje obilan urod srednje velikih čvrstih glavica, koje se mogu već dosta rano brati. Glavice su vrlo jednolične i mogu se lagano otkidati od stabljike. Vrlo su postojane prema rascvijetanju. Ova sorta je vrlo povoljna kako za nasade a i za hobiste. Plodored svake godine mijenjati.

Sije se aprila - maja u lončiće ili tople gredice na dubinu od cca 2 cm. Vrijeme klijanja je od 6 do 12 dana. Krajem maja pa do približno 10. juna presaditi na razmak 50 x 50 cm. Sredinom septembra otkinuti vrhove biljke. Time glavice postaju jednolične i čvršće. Berba počinje kod donjih glavica kada dostignu promjer 2 - 3 cm.

Herkules: Je kasna (50 - 80 dana) vrlo kvalitetna sorta, otporna na mraz. Još bolje prezimi ako ga prije zime pognojimo kalijem. Razvije mnogo okruglih i čvrstih pupova. Bogat je hranjivim tvarima, vrlo ukusan i izdržljiv. Odličan je za zamrzavanje.

Sije se aprila - maja. Vrijeme klijanja iznosi 10 - 12 dana. Presađuje se u junu - julu na razmak 60 x 60 cm. Ubire se od novembra pa do februara. Najbolje uspijeva u plodoredu nakon graha i krumpira. Vrlo dobar!

Selma-Rosco - F1 hibrid: Ukoliko zima nije prejaka moguća je berba od septembra pa do februara, dakle kroz 5 mjeseci i to u enormnoj količini. Čvrste glavice su odličnog ukusa.

Sijati što ranije - po mogućnosti već prije aprila.

Rosela: Srednje kasna sorta, visokog rasta. Rodi svjetlozelene okrugle pupove.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus