o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Kukuruz šećerac (Zea mays var. saccarata)

Kukuruz šećerac je vrsta kukuruza koja u poluzrelom stanju daje nježno, sočno i vrlo ukusno zrno, koje se upotrebljava za pripremu širokog spektra jela od juha pa do salata. Neke vrste se mogu jesti i sirove, dok druge treba prethodno kuhati. Također se neke sorte konzumiraju u klipićima. Znatne količine se konzerviraju.

Ubirati treba kada je postignuta "mliječna" zrelost tj. kada se u zrno još može utisnuti nokat, a da više ne iscuri mliječni sok.

Kukuruz šećerac postao je u novije vrijeme gurmanski specijalitet. Osim škroba sadrži i bjelančevine i šećere. Poznato je, da se od kukuruznih klica dobiva vrlo kvalitetno biljno ulje sa visokim sadržajem vitamina E i nezasićenih masnih kiselina, što ga svrstava u red najkvalitetnijih dijetnih ulja.

U uzgoju traži dobro pognojenu i vlažnu zemlju - pogotovo od cvatnje pa do zriobe.

Sijati treba uvijek više redova zajedno, kako bi se postigla bolja otpornost na vjetar!

Tasty Sweet F1: Je omiljena sorta radi finog slatkog ukusa. Ako se želi spremati u klipovima, treba ih brati kada narastu na 10 - 12 cm.

Sije se na razmak 40 x 70 cm, sa 3 - 4 zrna zajedno U vrijeme rasta dobro dohranjivati. Klipovi narastu do 20 cm. Za spremanje u zrnu se ubiru kada vlasi pocrne. Vrijem kliijanja 8 - 10 dana. Odličan!

Viktorija F1: Vrlo slatka rodna sorta dužine klipova do 23 cm. Sije se u aprilu - junu a dozrijeva u augustu - septembru. Sije se na razmak od 30 cm, sa razmakom redova od 70 cm. Vrlo dobar!

Wallaby F1: Može se upotrijebiti i u klipovima. Zrno je lijepe žute boje. Pogodan je za zamrzavanje i to u klipovima kao i u zrnu. Težina klipova oko 25 dag. Sije se u redova razmaka 60 cm a međusobni razmak 30 cm. U vegetaciji barem dva puta okopati. U cvatnji dobro zalijevati.

Wombat F1: Kukuruz sa velikim klipovima. Izraste do 2 m. Rodi po dva klipa od po 35 dag.
Sije se u redove razmaka 70 cm, a u redu po 30 cm. Vrlo dobar!

Gold cup F1: Sijemo od aprila do jula na razmak od 30 cm, sa razmakom redova 70 cm. Kako od sjetve do berbe treba samo cca. 70 dana, to ga možemo sijati više puta za redom. (Teško se kruni, inače vrlo ukusan i sladak).

Zuckergold: Sije se početkom aprila u redove razmaka 75 cm na razmak od 30 cm po 2 zrna na dubinu od 2 cm. Kada se počnu pojavljivati cvijetovi, treba biljke nagrnuti. Time se razviju jači korijeni i povećava stabilnost biljke. Odličan!

Sundance F1: Klipovi narastu do dužine 20 cm sa 16 do 18 redova zrna. Pogodan je kao svježi i za zamrzavanje. Sije se krajem aprila - početkom juna na razmak 25 x 70 cm na dubinu od 3 do 6 cm Kod temperature 10 - 12oC, klije za 12 do 20 dana.

Dessert 80 F1: Sijemo od kraja aprila do kraja juna na razmak 30 x 60 cm, svakih 14 dana. Sijemo 3 - 4 zrna na dubinu od 2 do 3 cm, a ostavimo samo dvije stabljike. Dovoljno ga je kuhati 10 min, a za duboko zamrzavanje krunimo sirovog i prije zamrzavanja blanširamo 5 min. Vrlo dobar!

Golda F1: Klipovi narastu do 20 cm, sa 12 do 14 redova zrna. Zrno je tako slatko, da se može jesti sirovi, no treba paziti da se sije izolirano od ostalih sorti, kako ne bi došlo do križanja a time do pogoršanja kvaliteta. Osjetljiv je na hladnu zemlju pa ga se stoga preporučuje sijati tek u maju. Odličan!

Zlatna cveba (Aranymazsola): Rana sorta. Dužina klipova do 18 cm, sa 8 redova zrna.
Sije se krajem aprila do kraja juna, na razmak 25 x 70 cm na dubinu 3 do 6 cm.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus