o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Rotkva (Raphanus sativus var. niger)

Rotkva kao takova nema neku veću prehrambenu vrijednost ali posjeduje zanimljiv biokemijski sastav. Korijen sadržava sirove proteine, biljna ulja, ugljikohidrate i mineralne sastojke. od čega najviše kalija, nešto manje kalcija, fosfora, natrija i željeza. Ni sadržaj vitamina nije nebitan.

No najvažniji sastavak rotkve je svakako gorušičina kiselina koje sadrži od 8 - 24 %, ovisno o vrsti, načinu uzgoja, sezoni, tlu i sl. Energetska vrijednost joj iznosi od 120 - 290 kJ/100 g.

Poznata su ljekovita svojstva rotkve. Stimulira izlučivanje žuči, potiče tek, djeluje blagotvorno na izlučivanje sluzi dišnih organa i potiče peristaltiku crijeva.

Traži sunčana, ne presuha mjesta. Tlo mora biti lagano, humovito i ne pognojeno sa svježim stajnjakom. Na teškim tlima je znatno oštrija.

Ledena svijeća: Je dosta blaža od crne rotkve. Sije se od februara do maja u tople gredice ili na otvoreno. Nema nekih većih potreba za kakvoću zemlje. Klije za 8 - 10 dana. Je rana sorta i po prinosu nadmašuje sve ostale sorte. Tvori dug bijeli korijen.

Crna zimska - Gournay: Sije se krajem juna - početkom augusta u redove odstojanja 20 cm. Proredi se na razmak min. 10 cm. Tvori okruglo zadebljanje promjera oko 6 cm. Sprema se prije zime. Ne podnosi jači mraz.

Flamboyant 2: Je cilindrična rotkvica crvene boje, bijelih vrhova. Vrlo je rodna a sadržava dosta vitamina A, B1, B2 i C. Na otvoreno se sije od marta pa do augusta. Sije se ili plošno ili u redove. Nakon 14 dana se proredi na 5 x 10 cm. Ciklus iznosi cca 60 dana.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus