o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Celer (Apium graveolens var.rapaceum)

Celer su nekada smatrali isključivo kao začinsku biljku, no danas se sve više upotrebljava kao hrana ili još bolje kao ljekovita hrana. Razlikujemo dvije vrste celera: Korijenaš i lisnati. Od korijenaša se upotrebljava uglavnom korijen, a lišće kao začin, dok se od lisnatog koriste uglavnom debele peteljke koje se jedu sirove ili pripremljene kao šparoga ili poriluk.

Visokim sadržajem vitamina (C, B1, B2 ) i minerala (kalij, natrij, kalcij, fosfor, željezo, jod i bakar) vrlo povoljno djeluje na cijeli organizam, pogotovo pri preopterećenosti i umoru.. Najbolje djeluje svjež kao sok od korijena i lišća. Može se pomiješati sa sokom od mrkve ili rajčice.. Ako se pomiješa sa sokom cikle i hrena povoljno djeluje kod artritisa.. Budući da je diuretik, preporuča se kod reumatizma, bubrežnih kamenaca, pijeska u mjehuru, celulita i prekomjerne težine. Snizuje koncentraciju šećera u krvi (dijabetičari). Međutim kod upale bubrega i trudnicama se ne preporučuje.

Traži humovitu zemlju sa velikim kapacitetom za vodu. Veliki je potrošač hrane, pa treba zaorati do 500 kg/100 m2 zrelog stajnjaka sa oko 3 kg kalijevog sulfata. Dohranjivati treba prije sadnje sa 4 kg/100m2 KAN-a, a kod prvog okopavanja sa 3 kg/100 m2 KAN-a.

Za rasadnice se sije početkom aprila u toplu gredicu. Sjeme se ne pokriva zemljom, nego se samo daščicom utisne. Na otvoreno se presadi od sredine maja do sredine juna, kada je naraslo 6 - 7 listova. Neposredno prije presađivanja sadnice se dobro zaliju. Radi boljeg primanja odreže se donja trećina korijena i vrhovi lišća.

Saditi treba točno na onu dubinu na kojoj je presadnica rasla.

Osnovna njega se sastoji u umjerenom zalijevanju - osobito za razdoblje ukorjenjivanja i redovnim plijevljenjem i okopavanjem.

Korijenaš:
Praški: Tvori veliki korijen sa ukusnim bijelim mesom. Sije se u februaru - martu. Vrijeme klijanja iznosi 20 - 30 dana. U maju - junu ga presadimo na razmake 40 x 40 cm i to vrlo plitko. Najbolje uspijeva pokraj salate, poriluka i niskih mahuna ili uz rub krastavaca. Sprema se oktobra - novembra.

Lisnati:
Giant Pascal: Sije se u februaru - martu, Proklije za 20 - 25 dana. Pikiramo ga kada narastu 2 lista. Presadi se u maju do sredina juna u duboku humusnu zemlju na razmak 30 x 35 cm. Traži dosta vlage. Dozrijeva u septembru - oktobru, kada se razviju mliječno zelene lisne stabljike. U jesen lišće za 10 - 14 dana zasipamo zemljom ili ga omotamo papirom ili crnom folijom, kako bi se lijepo izbijelilo.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus