o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Kineski kupus (Brassica pekinensis)

Posjeduje izrazitu prehrambenu vrijednost koja ga uzdiže daleko iznad ostalih kupusnica. Sadrži ugljikohidrate u obliku monosaharida, bjelančevine, karotin, vitamine B1, B2, B3, nijacin te minerale kalcij, kalij, željezo i fluor. Zajedno sa vrlo važnim aminokiselinama kao lizin i arginin svrstavaju ga ne samo u hranjivo, nego i u vrlo ljekovito i lako probavljivo povrće. Preporuča se osobama sa crijevnim tegobama i čirom na želucu.

Kod kuhanja nema intenzivan kupusni miris i ukus mu je znatno blaži. Može se upotrebljavati kuhan, ali kod kuhanja gubi dio najvažnijih prehrambenih vrijednosti, pa se stoga preporuča njegova upotreba u sirovom stanju.

Traži jaku, srednje tešku do tešku humovitu vapnenastu zemlju (pH 7). Poželjan je sunčani položaj. Treba redovito zalijevati i dohranjivati. Površine redovito mijenjati, kako bi se izbjeglo prenošenje bolesti. Obzirom na njegov vrlo intenzivan rast, neophodno je kod pripreme tla unijeti 8 kg/100m2 NPK (7:14:21), a u vegetaciji dohraniti sa 4 kg/100 m2 KAN-a.

Nije osjetljiv na rane mrazeve, jer bez problema izdrži jutarnje mrazeve do -5oC.

Zdrave glavice spremiti u prozračni suhi podrum kod cca 5oC. Najbolje je spremiti sa grudvom zemlje u vlažni pijesak ili plastičnu čašu ili pak zamotati u tuljac novinskog papira, koji mora biti na oba kraja otvoren.

Granaat: Tvori visoke, valjkaste čvrste glavice. Sije se u maju - junu. Nakon približno mjesec dana presadnice se presađuju na razmak 30 x 40 cm. Ubire se od septembra pa do prvih mrazeva. Ako se sije prerano može otići u cvijet. Odličan!

Hong-Kong F1: Tvori jednolične čvrste glavice, Raste vrlo brzo i ujednačeno, Glavice su prosječne težine od 1 do 1,5 kg.

Sije se direktno sredinom jula do početka augusta u redove razmaka 40 cm, na dubinu od 2 cm. Kod ranije sjetve postoji opasnost odlaska u cvijet. Vrijeme klijanja 8 - 12 dana. Prorijediti na cca 30 cm.

Nagoka F-1: Tvori izdužene i čvrste glavice.

Sije se krajem juna - početkom jula na stalno mjesto, na razmak 30 x 40 cm. Vrijeme klijanja od 10 - 12 dana. Tvori izduženu i čvrstu glavicu težine do 1,5 kg Ubire se od oktobra pa do prvih mrazeva. Dobar!

Peking: Je vjerojatno povrće koje u najkraćem vremenu proizvede najveću težinu. Glavice nisu izdužene i nisu jako čvrste.

Sijati tek u julu, inače ode u cvat.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus