o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Poriluk
Rabarbara
Luk
Mrkva
Koraba
Crni korjen
Kineski kupus
Cvjetača
Brokula
Patišon
Luk kozjak
Rotkva
Kupus
Bob
Krastavci
Mahune
Grašak šećerac
Kelj
Špinat
Radič
Grašak
Kukuruz šećerac
Matovilac
Kelj pupčar
Korabica
Komorač
Blitva
Peršin
Češnjak
Rajčica
Endivija
Celer
Tikvice
Salata
Cikla
Novozelandski špinat
HOBI
Kineski kupus (Brassica pekinensis)

Posjeduje izrazitu prehrambenu vrijednost koja ga uzdiže daleko iznad ostalih kupusnica. Sadrži ugljikohidrate u obliku monosaharida, bjelančevine, karotin, vitamine B1, B2, B3, nijacin te minerale kalcij, kalij, željezo i fluor. Zajedno sa vrlo važnim aminokiselinama kao lizin i arginin svrstavaju ga ne samo u hranjivo, nego i u vrlo ljekovito i lako probavljivo povrće. Preporuča se osobama sa crijevnim tegobama i čirom na želucu.

Kod kuhanja nema intenzivan kupusni miris i ukus mu je znatno blaži. Može se upotrebljavati kuhan, ali kod kuhanja gubi dio najvažnijih prehrambenih vrijednosti, pa se stoga preporuča njegova upotreba u sirovom stanju.

Traži jaku, srednje tešku do tešku humovitu vapnenastu zemlju (pH 7). Poželjan je sunčani položaj. Treba redovito zalijevati i dohranjivati. Površine redovito mijenjati, kako bi se izbjeglo prenošenje bolesti. Obzirom na njegov vrlo intenzivan rast, neophodno je kod pripreme tla unijeti 8 kg/100m2 NPK (7:14:21), a u vegetaciji dohraniti sa 4 kg/100 m2 KAN-a.

Nije osjetljiv na rane mrazeve, jer bez problema izdrži jutarnje mrazeve do -5oC.

Zdrave glavice spremiti u prozračni suhi podrum kod cca 5oC. Najbolje je spremiti sa grudvom zemlje u vlažni pijesak ili plastičnu čašu ili pak zamotati u tuljac novinskog papira, koji mora biti na oba kraja otvoren.

Granaat: Tvori visoke, valjkaste čvrste glavice. Sije se u maju - junu. Nakon približno mjesec dana presadnice se presađuju na razmak 30 x 40 cm. Ubire se od septembra pa do prvih mrazeva. Ako se sije prerano može otići u cvijet. Odličan!

Hong-Kong F1: Tvori jednolične čvrste glavice, Raste vrlo brzo i ujednačeno, Glavice su prosječne težine od 1 do 1,5 kg.

Sije se direktno sredinom jula do početka augusta u redove razmaka 40 cm, na dubinu od 2 cm. Kod ranije sjetve postoji opasnost odlaska u cvijet. Vrijeme klijanja 8 - 12 dana. Prorijediti na cca 30 cm.

Nagoka F-1: Tvori izdužene i čvrste glavice.

Sije se krajem juna - početkom jula na stalno mjesto, na razmak 30 x 40 cm. Vrijeme klijanja od 10 - 12 dana. Tvori izduženu i čvrstu glavicu težine do 1,5 kg Ubire se od oktobra pa do prvih mrazeva. Dobar!

Peking: Je vjerojatno povrće koje u najkraćem vremenu proizvede najveću težinu. Glavice nisu izdužene i nisu jako čvrste.

Sijati tek u julu, inače ode u cvat.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2015 Zdravko Matotan & Abacus