o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Poriluk
Rabarbara
Luk
Mrkva
Koraba
Crni korjen
Kineski kupus
Cvjetača
Brokula
Patišon
Luk kozjak
Rotkva
Kupus
Bob
Krastavci
Mahune
Grašak šećerac
Kelj
Špinat
Radič
Grašak
Kukuruz šećerac
Matovilac
Kelj pupčar
Korabica
Komorač
Blitva
Peršin
Češnjak
Rajčica
Endivija
Celer
Tikvice
Salata
Cikla
Novozelandski špinat
HOBI
Luk (Allium cepa)

Luk se upotrebljava kao ˝mladi˝ luk, kao sirovi i kao dozreli luk u glavicama, koji se može jesti i kao sirovi (salate) ili se upotrebljava u kuhanim jelima. Energetska vrijednost mu se kreće od 180 kJ/100 g kod mladog, pa do 1400 kJ/100 g kod zrelih glavica. Od hranjivih sastojaka sadržava najviše ugljikohidrata. No ono što je u luku najvrednije kako u prehrambenom, tako i u ljekovitom smislu, sadržaj je mineralnih sastojaka i vitamina. Od mineralnih tvari najviše ima kalija i sumpora te mnogo oligo- i mikroelemenata. Od ljekovitih sastojaka najvažniji su glikozidi, koji mu daju karakterističan miris i jedan biljni hormon, sličan inzulinu.

Luk se uzgaja uglavnom sađenjem lučica, no u posljednje vrijeme sve se češće gaji sijanjem. Time se povećava urod, a i takav luk je otporniji i zdraviji od onoga dobivenim iz lučica. Za takovu proizvodnju je najpovoljnije pelirano sjeme, a za postizanje visokih prinosa potrebno je i redovito zalijevane.

Važna je i priprema zemljišta. Ne smije se gnojiti stajnjakom, nego u pripremi sa 8 kg/100 m2 NPK (7:20:30) a za dohranu 2 kg/100 m2 KAN-a.

Za sijanje su najpovoljnije holandske sorte: ˝Daytona˝, ˝Tamara˝, ˝Centurion˝, ˝Stacato¨ i ¨Legio˝.

Holandski žuti: Sije se po mogućnosti u februaru jer u tom slučaju do jeseni urodi normalnim lukom. Sije se u redove razmaka 30 cm. Kada iznikne treba ga prorijediti ili presaditi na 15 cm. Traži laku humusnu zemlju, koja nije gnojena stajnjakom. Vrlo dobar!


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2015 Zdravko Matotan & Abacus