o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Zelje (Brassica ol.conv. capitala f. alba)

Posjeduje izrazito povoljan sastav bjelančevina, sa visokim sadržajem C vitamina, karotena, vitamina B-kompleksa te kalcija i željeza.

Uzgaja se iz presadnica i sadi se u redove razmaka 60 cm i međurazmakom od 50 cm kada naraste 4 - 5 listova. Sade se tako duboko, da prvi listovi budu nešto iznad zemlje i to najbolje predvečer u dobro navlaženu zemlju. Odmah nakon sadnje obavezno dobro zaliti. U toku formiranja glavica potrebno je održavati zadovoljavajuću vlažnost tla. Po potrebi u fazi stvaranja glavice dohranjivati KAN-om ili ureom.

Vrlo dobra zaštita od kupusnog moljca postiže se prskanjem kupusa pripravkom od rajčice.

Pripravak se priprema tako, da se 2 šake lišća odnosno zaperaka rajčice zgnječe, za tri sata potope u dvije litre vode, procijedi i time prskaju biljke. Ovaj pripravak djeluje protiv leptira kao i gusjenice.

Od insekticida se u fazi, kada se pojave gusjenice, prska sa nekim bioinsekticidom na bazi bakterija Bacillus thuringensis kao što su: "Biobit FC", "Biobit WP"; "Baturad WP", "Thuricide" ili "Bactospein". Kada do jačeg napada dođe u fazi stvaranja glavica, treba prskati sa insekticidima kao: "Karate 2,5 EC", "Sherpa 20 EC", "Basudin 40", "Decis EC 1,35, "Beta-baythroid EC 250", "Dudim SC 48", ili "Dumilin WP 10. Zbog voštane prevlake na listovima kupusnica, potrebno je škropivu dodati jedan od okvašivača kao: "Radovit" ili "Sandovit". Prskanje treba po potrebi ponoviti.

Kod napada gusjenica pomaže i prskanje 2% otopinom sode bikarbone (NaHCO3) ili suspenzijom infuzorijske zemlje (Terra sigilata).

Zeleno:
Ditmar: Je rana sorta za svježu upotrebu. Dužina vegetacije je 110 - 120 dana. Formira glavice mase do 1,5 kg.

Kopenhaško: Je srednje rana sorta za svežu upotrebu, dužine vegetacije 120 - 125 dana. Formira čvrste okrugle glavice mase 1,5 - 2 kg., svjetlo-zelene boje.

Slava: Je srednje rana sorta za svježu upotrebu. Dužina vegetacije 120 - 130 dana. Formira čvrste tamno-zelene okrugle glavice.

Varaždinsko: Je kasna sorta za kiseljenje. Vrijeme klijanja iznosi 6 - 12 dana. Dužina vegetacije 150 - 160 dana. Formira plosnate, zbijene glavice, tankih listova sa slabo izraženim rebrom mase oko 2 kg, tamno-zelene boje. Kiseljenjem dobiva cekinasto žutu boju. Odlično!

Futoško: Je kasna sorta koja se koristi za svježu upotrebu a i za kiseljenje. Dužina vegetacije 160 - 170 dana. Formira okruglasto plosnate glavice mase 3 - 4 kg, svijetlo-zelene boje. Listovi imaju pojačana rebra. Kiseljenjem poprima svijetlo- žućkastu boju.

Holandsko: Je kasna sorta. Sije se na otvoreno od maja do augusta a presađuje se od juna pa do oktobra na razmak 40 x 60 cm. Traži humovitu, dosta vlažnu zemlju.

Crveno:
Langendyk: (Holandsko kasno). Sije se marta - juna. Sadnice se presađuju od aprila do jula, a ovisno o vrjemenu sadnje dozrijeva augusta do novembra.

Erfurtsko: Je srednje rana sorta. Sije se februara - marta u tople gredice, a na otvoreno u maju. Vrijeme klijanja je od 8 - 10 dana. Tehnološko vrijeme je od 80 - 90 dana. Formira okrugle crvene glavice, pogodne za salatu. Traži dosta vlažnu i dobro pognojenu zemlju.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus