o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Arhiva
Nađi:
2001:
UTJECAJ SKLOPA NA RAST I PRINOS DINJA (Cucumis melo L.)

TANKOPLASTAN UZGOJ LISNATOG POVRĆA

PRINOS I KAKVOĆA KULTIVARA DETERMINIRANE RAJČICE

GOSPODARSKO-MORFOLOŠKA SVOJSTVA SORATA KUPUSA ZA KISELJENJE

KAKVOĆA POVRĆA UZGAJANOG NA HIDROPONSKI NAČIN

KOMPONENTE PRINOSA I KVALITET KULTIVARA PAPRIKE

PROFITABILNOST INTEGRIRANE ZAŠTITE GRAHA OD KOROVA: MONTE-CARLO SIMULACIJSKI MODEL

NOVOINTRODUCIRANE SORTE KUPUSA, KELJA I LUBENICE U REPUBLICI HRVATSKOJ

ORGANSKO BIOLOŠKA PROIZVODNJA RAJČICE

PROIZVODNJA POVRĆA U SLOVENIJI

PREZENTIRANI I OBJAVLJENI RADOVI iZ POVRĆARSTVA
pošalji upit
Zbornik sažetaka 37. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma 2001. godine - OPATIJA
IZRAVNO PREKRIVANJE KORABICE POLIMERNIM MATERIJALIMA

Nina Totoh, Ivanka Žutić, Bruno Novak

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povrćarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb

SAŽETAK

Primjena polimernih materijala za izravno prekrivanje u uzgoju povrća osigurava optimalni hidrotermički mikroklimat pa se pretpostavlja da prekriveni usjevi ostvaruju veći prinos i ranije dospjevaju u fazu tehnološke zrelosti. U cilju izdvajanja materijala i dužine prekrivanja s najboljim učinkom, u 1999. i 2000. godini istraživan je utjecaj četiri materijala (Agryl, Lutrasil, Vrteks i perforirani PE film) i dvije dužine prekrivanja (5 i 6 tjedana) te kontrole bez prekrivanja na komponente prinosa i gospodarska svojstva korabice (Bocal F1). Istraživanje je provedeno u klimatskim prilikama sjeverozapadne Hrvatske u proljetnom roku uzgoja. Dvofaktorijelni pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u četiri ponavljanja. Berbe su obavljene višekratno.

Ustanovljeno je da su u 1999. godini ispod svih materijala ostvarene više vrijednosti svih promatranih svojstava nego u 2000., dok je u kontrolnom usjevu bilo suprotno. Depresivno djelovanje materijala posljedica je viših srednjih dnevnih temperatura zraka u 2000. godini (po dekadama tijekom vegetacije za 2.48 do 4.84 oC). U obje godine dužina prekrivanja nije imala utjecaja na istraživane komponente prinosa. Ispod Agryla u obje su godine ostvareni opravdano najveći: prinos i prosječna masa zadebljale stabljike (9.895 i 9.172 kg/m2 te 505 i 506 g) i ukupni prinos (13.293 i 12.175 kg/m2). Ispod Agryla u 1999. je ostvarena i opravdano najveća prosječna masa biljke (686 g), dok je u 2000. s postignutih 672 g bila značajno veća nego ispod ostalih materijala, izuzev kontrole (696 g). U obje godine kontrolni je usjev imao opravdano najveći prinos i prosječnu masu lišća (4.054 i 4.007 kg/m2 te 210 i 225 g). Ispod PE filma su ostvarene signifikantno najmanje vrijednosti većine istraživanih svojstava.

Rezultati dvogodišnjeg istraživanja ukazuju da je u proljetnom roku uzgoja korabice izravno prekrivanje polimernim materijalom Agryl-om statistički opravdano.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2023 Zdravko Matotan & Abacus