o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Projekti
1. Očuvanje i zaštita starih hrvatskih sorti povrća
Očuvajmo i zaštitimo stare sorte povrća
Učenici čuvari biljnog genetskog nasljeđa
2. Suvremene tehnologije uzgoja presadnica povrća
Uvod
Uzgoj presadnica povrća na hranjivoj otopini
Uzgoj presadnica u niskim tunelima
Kontejnerski uzgoj presadnica u zaštićenim prostorima
Cilj projekta
Metodologija rada
Rezultati istraživanja
Zaključci
3. CDA Stanica
Postavljena suvremena agrometeorološka postaja
Postavljena suvremena agrometeorološka postaja za praćenje pojavnosti uvjeta za razvoj biljnih bolesti na rajčici namijenjenoj preradi
U razvoju sirovinske osnove Podravke d.d. iz Koprivnice za potrebe prerade tvornice „Povrće“ Umag napravljen je još jedan tehnološki iskorak.

Temeljem višegodišnje uspješne suradnje Podravke i USAID-a na programu unapređenja proizvodnje povrća za preradu kojim su tehničkom pomoći Agencije za međunarodni razvoj SAD-a u proizvodnju rajčice za preradu na području Umaga uvedeni suvremeni sustavi navodnjavanja, nabavljena mehanizacija za sadnju i razrađeni sistemi fertirigacije, nedavno je instalirana i agrometeorološka postaja.

Suvremena agrometeorološka postaja potpuno je automatizirana u prikupljanju većeg broja meteoroloških parametara kao što su temperature zraka, tla i lišća, količine i intenziteta oborina, trajanje vlaženja lišća te relativne vlage zraka. Navedeni parametri u realnom se vremenu modemskom vezom prenose u računala Razvoja sirovinske osnove u Koprivnici gdje se pohranjuju i obrađuju.

Temeljem poznavanja biologije štetočinja koje ugrožavaju usjeve rajčice i utjecaja mikroklimatskih uvjeta na njihovu pojavnost napravit će se prognozni modeli kojima će se utvrditi stupanj ugroženosti od moguće infekcije za najznačajnije bolesti rajčice te na osnovu toga proizvođačima rajčice dati pravovremena preporuka za provođenje mjera zaštite. Preporuke, kada i kojim preparatima tretirati usjeve proizvođači će dobivati u vidu SMS poruka kako bi mogli promptno reagirati. Ovim tehnološkim iskorakom nastojat će se pomoći proizvođačima da racionalnije koriste zaštitna sredstva, vode više brige o zaštiti okoliša i zdravstvenoj ispravnosti njihovih proizvoda, a da im prinosi budu visoki i stabilni. Ovo je u Hrvatskoj prva ovakva postaja namijenjena praćenju pojavnosti biljnih bolesti na povrću i zasigurno će pridonijeti konkurentnosti proizvodnje i kvaliteti sirovine za potrebe prerade.

Agrometeorološka postaja postavljena je na usjevu jednog od najvećeg Podravkinog kooperanta Maria Matijašića iz Svetog Vida kraj Umaga koji i ove godine za potrebe Podravke ima rajčicom zasađenih tridesetak hektara. Uz njega koristi od ovog projekta zasigurno će imati i dvadesetak drugih proizvođača rajčice čije su usjevi u neposrednoj blizini.

Uz USAID projekt su sufinancirali i Istarska županija, Grad Umag te Udruženje proizvođača rajčice iz Umaga podržavajući time daljnji razvoj proizvodnje rajčice za preradu na području Istre.