o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Projekti
1. Očuvanje i zaštita starih hrvatskih sorti povrća
Očuvajmo i zaštitimo stare sorte povrća
Učenici čuvari biljnog genetskog nasljeđa
2. Suvremene tehnologije uzgoja presadnica povrća
Uvod
Uzgoj presadnica povrća na hranjivoj otopini
Uzgoj presadnica u niskim tunelima
Kontejnerski uzgoj presadnica u zaštićenim prostorima
Cilj projekta
Metodologija rada
Rezultati istraživanja
Zaključci
3. CDA Stanica
Postavljena suvremena agrometeorološka postaja
Učenici čuvari biljnog genetskog nasljeđa
 
Depopulacijom ruralnog područja značajno se smanjuje biološka raznolikost kultiviranih biljnih vrsta od kojih su posebno ugrožene povrtne kulture. Tradicija uzgoja velikog broja povrtnih kultura za osobne potrebe u gotovo svakom seoskom domaćinstvu i u mnogim domaćinstvima suburbanih i urbanih središta razlogom su bili postojanja velikog broja domaćih i udomaćenih ekopopulacija i sorti povrća čija je brojnost u zadnje vrijeme jako smanjena.

Zbog neprimjernog uvoza cjenovno konkurentnog stranog sjemena upakiranog u efektno dizajnirane vrećice ali često puta upitne sortnosti gotovo je u potpunosti nestala organizirana domaća proizvodnja sjemena povrća u čijoj su strukturi prevladavale domaće sorte i ekopopulacije. Velika ponuda relativno jeftinog uvoznog sjemena povrća drastično je smanjila interes za proizvodnju proizvođača sjemena, održivača domaćih sorti, a posebice brojnih domaćica koje su godinama za vlastite potrebe održavale sorte koje su im se u njihovim prirodnim uvjetima pokazivale posebno interesantnima.

U cilju očuvanja i zaštite od trajnog gubitka starih domaćih sorti i ekopopulacija povrtnih kultura na području Koprivničko – križevačke županije proteklog je proljeća pokrenut projekt prikupljanja sjemena i reprodukcijskog materijala povrća uz pomoć učenika i nastavnika svih osnovnih i srednjih škola s područja županije. U akciju prikupljanja sjemena starih domaćih sorti povrća uključio se veliki broj učenika svih 25 osnovnih i 8 srednjih škola Koprivničko – križevačke županije. Tijekom dvotjedne akcije prikupljeno je 9.536 uzoraka sjemena i reprodukcijskog materijala. Dio prikupljenog materijala koji se razmnožava vegetativno kao što su lukovi i češnjak odmah po prikupljanju posađen je u kolekcijskom polju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima gdje je napravljena determinacija i opis, a najvrjedniji prikupljeni uzorci su izdvojeni i pripremljeni za trajno održavanje.

Sjeme ostalog povrća se obrađuje, eliminiraju se eventualni duplikati i priprema za sjetvu u kolekcijskom polju naredne godine. Na uzgojenim će se biljkama također napraviti determinacija i opis te proizvesti sjeme koje će se kao aktivna kolekcija dalje održavati pri Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima te trajno pohraniti u nacionalnoj banci biljnih gena koja se polako formira.

Tijekom akcije najveći broj uzoraka starih domaćih sorti povrća prikupili su učenici Osnovne škole Sokolovac koji su predvođeni nastavnikom prirode i biologije Miroslavom Kanisekom ukupno prikupili 1.175 uzoraka što je prosječno preko 4,5 uzoraka po učeniku. Najuspješniji razred u prikupljanju bio je 6b razred Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca predvođen nastavnicom biologije Stelom Švehler čijih se 20 učenika uključilo u akciju i ukupno prikupilo 274 uzorka. Pojedinačno najviše različitih uzoraka sjemena i sadnog materijala povrća, ukupno 88, prikupila je učenica 7b razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca Nikolina Vrbanec. Najuspješnija škola u prikupljanju starih domaćih sorti povrća na Danu povrća koji je održan 7. srpnja 2007. godine u Koprivnici nagrađena je prijenosnim računalom i projektorom, najuspješniji razred izletom u Nacionalni park Plitvička jezera, a najuspješnija učenica kamerom.

Prema planu Nacionalnog programa očuvanja i zaštite biljnih genetskih izvora pozitivna iskustva iz provedbe pilot projekta u Koprivničko – križevačkoj županiji primijenit će se u organizaciji sličnih prikupljačkih akcija i na područjima drugih županija.

Osim izuzetno dobrih rezultata što se tiče samog prikupljanja sjemena, provedena akcija je imala i velik utjecaj na podizanje svijesti o potrebi očuvanja biljne genetske raznolikosti kako kod samih učenika koji su sudjelovali u akciji tako i kod njihovih roditelja, susjeda i rođaka koji su im najviše pomogli u prikupljanju sjemena.


Koordinator projekta: Prof. dr. Zdravko Matotan