o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
UPIS / REGISTRACIJA
Korisničko ime

Lozinka: 

PRETRAGA


Skupine povrća:
PROJEKTI


Preporuka gnojidbe


LABORATORIJI

PREPORUKA GNOJIDBE POVRĆA
 
Izaberite preporuku za:  
  
  

PORTAL PODUPIRU:


NOVOSTI I ZANIMLJIVOSTI

Genetski modificirana rajčica

Od povrtnih kultura genetski se inženjering u oplemenjivanju i stvaranju novih sorti komercijalno za sada koristi kod rajčice.

Već je duže poznato da omekšanje ploda rajčice nakon zriobe kontrolira jedan gen. Enzimi koji se stvaraju pod utjecajem tog gena na konzumnoj rajčici uvjetuju omekšanje ploda čime ona postaje nepodesna za duži transport i skladištenje. Stog se razloga plodovi rajčice predviđeni za dulji transport beru nedozreli, a njihovo dozrijevanje nakon transporta i skladištenja inducira se kemijskim sredstvima.

Problem omekšanja i prezrijevanja plodova rajčice namijenjene za industrijsku preradu još je naglašeniji. Naime u suvremenoj tehnologiji proizvodnje rajčice za preradu primjenjuje se jednokratna mehanizirana berba kad je oko 80% plodova zrelo. Iako se u proizvodnji rajčice za industrijsku preradu koriste sorte i hibridi znatno ujednačenijeg sazrijevanja nego kod rajčice za svježu potrošnju, u optimalnoj tehnološkoj zriobi još uvijek ima oko 20% nedozrelih plodova i jedan manji dio prezrelih plodova koji se zbog omekšanja tijekom kombajniranja gnječe čime se umanjuje prinos. Kad bi se čekalo da svi plodovi dozore gubici zbog prezrijevanja bili bi još veći.

Determinirajući gen koji kontrolira omekšanje plodova, genetskim ga se inženjeringom uspjelo blokirati i isključiti iz daljnjeg nasljeđivanja bez da je u rajčicu unešen gen bilo koje strane vrste. Tehnikom genetskog inženjeringa moguće je u svaku postojeću sortu ili hibrid, sačuvajući sva svojstva okusa, oblika ploda i prinosa unijeti svojstvo sporog prezrijevanja.

Kod rajčice za potrošnju u svježem stanju to omogućuje berbu kada su plodovi prirodno dozreli, takovi plodovi zadržavaju gotovo istu svježinu i nakon desetak dana čuvanja. Naravno zbog produžene trajnosti i manjih gubitaka od eventualno ne prodane robe takova je rajčica nešto jeftinija od obične.

Kod rajčice za industrijsku preradu berbu je moguće obaviti kada svi plodovi dozore, bez bojazni da će prvoformirani plodovi prezoriti. Na taj se način s iste površine ubere više kvalitetnih plodova što pojeftinjuje čitavu proizvodnju.


Ovo nije genetski modificirana rajčica

Proizvodnja genetski preinačenih biljaka rajčice sa svojstvom očuvanja svježine, kako one za svježu potrošnju tako i one za industrijsku preradu najraširenija je u Sjedinjenim Američkim Državama. Koncentrat takove rajčice prodaje se naameričkom tržištu i zbog konkurentnosti u cijeni polako potiskuje onaj od obične rajčice, a jednim se dijelom izvozi.

Jedna od zemalja koja uvozi koncentrat od genetski preinačenih biljaka rajčice je i Velika Britanija u kojoj je obvezatno označavati proizvode od genetski preinačenih biljaka. Kad su prije sedam godine dva velika britanska trgovačka lanca prehrambenim proizvodima Sainsbury i Safeway tržištu ponudili prvi prehrambeni proizvod od genetski preinačenih biljaka, koncentrat rajčice, prodaja ispočetka zbog označavanja proizvoda nije krenula optimistički, iako je proizvod bio nešto jeftiniji od onog običnog. Nakon što su uz police s proizvodima stavljeni letki u kojima je objašnjeno zašto i kako su genetske preinake napravljene i zašto je takav koncentrat malo jeftiniji od onog običnog koji se nalazi na istoj polici, prodaja koncentrata od genetski preinačenih biljaka rajčice je porasla i danas lanac trgovina prehrambenim proizvodima Sainsbury prodaje u Velikoj Britaniji dvostruko više koncentrata od genetski preinačenih biljaka rajčice nego od onih bez preinaka.

Kako kroz deset godina komercijalne proizvodnje i korištenja svježih plodova i prerađevina genetski preinačenih biljaka rajčice u ljudskoj prehrani nisu uočene bilo kakove negativne posljedice, čime su potvrđena najmanje isto toliko duga istraživanja prije komercijalizacije, s velikom se sigurnošću takova hrana može smatrati bezopasnom.Ostale novosti:
 • Zaštita povrća
 • Zaštita rajčice od bolesti
 • Domaći bumbari u oprašivanju rajčice
 • Stella i ove godine izvukla sezonu prerade paprike
 • Rajčica i rak prostate
 • ostale novosti..

 • PROIZVODNJA POVRĆA

  Kukuruz šećerac
  Dinje
  Blitva
  Brokula
  Peršin
  Paprika
  Hren
  Kupus
  PROJEKTI
  DOGAĐANJA
  SEEDNet
  Radna grupa za povrće


  Očuvanje i zaštita starih hrvatskih sorti povrća

  Pilot projekti suvremenih sustava navodnjavanja
  Projekt hrvatskog sektora povrća

  TVRTKE SPONZORI  SAVJETI
  Štete od stjenica na krastavcima

  Na usjevima krastavaca za preradu uočene su značajnije štete čiji su uzročnici stjenice. To su insekti dužine 4,5 - 5,5 mm zelenkasto smeđkaste boje... >>više

  Propadanje mladih biljaka krastavaca

  Već nakon samog nicanja naročito za vlažnog i hladnog vremena mlade biljčice krastavaca mogu biti napadnute gljivičnim oboljenjima... >>više

  Prva zaštita krastavaca od bolesti

  S pojavom prvih pravih listova na krastavcima potrebno je započeti s prevntivnnom zaštitom od plamenjače. >>više

  Zakidanje zaperaka obavezna mjera u uzgoju krastavaca na armaturi

  Vertikalni uzgoj krastavaca na armaturi najintenzivniji je način proizvodnje kojim se redovito ostvaruju najviši prinosi. >>više

  Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus