o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Grašak
Tehnologija proizvodnje
Morfologija
Obrada tla
Gnojidba
Sjetva ili sadnja
Uzgoj
Njega usjeva
Berba
Gospodarski značaj
Prehrambena vrijednost
Prerada
Agroekološki uvjeti proizvodnje
Sortiment
Zaštita usjeva Novo!
Kalkulacija troškova
Kretanje cijena
Stručni članci
Zanimljivosti
Česta pitanja Novo!
Izaberi kulturu:

PORTAL PODUPIRU:PREHRAMBENE
TABLICE
Autorska prava zaštićena:
© dr sc. Ignac Kulier
 

pošalji link
pošalji upit

Morfološke karakteristike

Grašak je jednogodišnja povrtna kultura s dobro razvijenim glavnim vretenastim korjenom i jako razgranjenim postranim korijenjem na kojem se nalaze brojne kvržice. U kvržicama se nalaze bakterije koje žive u simbiozi s biljkama graška uzimajući od njih asimilate neophodne za vlastiti razvoj, a dajući im dušik koji usvajaju iz zraka.

Pogledaj veću sliku!

Stabljika ovisno o tipu rasta kod niskih sorata naraste 40 - 50 cm visoko, dok kod visokih sorata naraste i preko 1,5 m. Stabljika se relativno slabo grana, najčešće je svijetlo zelene boje i prekrivena je svjetlosivom voštanom presvlakom. U presjeku je šuplja.

Listovi su izmjenično raspoređeni na stabljici i sastoje se od duže peteljke i do tri para parnoperastih liski. Liske su širokoeliptičnog oblika oko 5 cm dugačke, te oko 2,5 cm široke. List završava jednostavnom ili razgranatom viticom. Pri bazi listova nalaze se sjedeći palistići nešto krupniji od samih liski. Neke sorte imaju čitav list preobražen u viticu.

Pogledaj veću sliku!

Cvijetovi se nalaze na dužim stapkama koje izbijaju iz pazuha listova. Na jednom se koljencu mogu formirati do tri cvijeta. Cvijetovi su potpuni, sastoje se od čaške koju čini pet lancetastih zelenih lapova i vjenčića sastavljenog od pet bijelih latica od kojih su donje dvije srasle i čine lađicu, dvije su bočne i čine krilca, dok se gornja latica naziva zastavicom. Latice konzumnog graška su bijele boje. Generativne organe čini 10 prašnika od kojih je 9 međusobno sraslih, dok je jedan slobodan i tučak koji ima nadraslu jednogradnu plodnicu s više sjemenih zametaka.

Grašak je samoopldna kultura kod koje do oplodnje dolazi prije otvaranja cvijetova. Oplodnjom cvijetova formira se plod koji je kod graška mahuna. Mahuna je desetak centimetara dugačka, najčešće je valjkastog oblika, tupog ili zašiljenog vrha. U mahuni se nalazi do desetak zrna.

Pogledaj veću sliku!

Sjeme graška je promjera 5 - 8 mm, okruglog je ili uglastog oblika glatke ili naborane površine. Najčešće je svijetlo zelene do blijedožute boje. Masa 1000 sjemenki se kreće od 150 - 200 g. U jednom gramu ima 5 - 7 sjemenki. Sjeme uz pravilno čuvanje može zadržati klijavost do 5 godina.

Pogledaj veću sliku!


Njega usjeva graška
    Za suzbijanje korova u grašku se može predsjetveno prskati herbicidom Treflan EC, Triflurex 48 EC ili Herbolan u količini ... >>više
 
 
Pripravci
FANTIC M
Champion


Grašak - sortiment

KARINA

ATHENA


Ponuda
- Kupus: Nepikirane presadnice
- Kupus
- presadice
Potražnja
- Trebamo presadnice
- Paprika
- Krastavci
Aktualne cijene s veletržnica
HRVATSKA, 02.08.2010-08.08.2010
- Mrkva 4,75Kn
- Rajčica 6,04Kn
- Patlidžani 6,93Kn
- Šampinjoni 20,12Kn
- Luk (crveni) 3,67Kn

ČESTA PITANJA
Brokula Kretanje cijena
Gdje se kod nas otkupljuje brokula i pod kojim uvjetima i po kojoj cijeni?...
>>više

FAO
  First coordinating meeting of the regional working group on greenhouse crop production in the South East European countries
Prvi koordinacijski sastanak regionalne radne grupe za razvoj proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima jugoistočne Europe


TVRTKE SPONZORI

Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus