o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
UPIS / REGISTRACIJA
Korisničko ime

Lozinka: 

PRETRAGA


Skupine povrća:
PROJEKTI


Preporuka gnojidbe


LABORATORIJI

PREPORUKA GNOJIDBE POVRĆA
 
Izaberite preporuku za:  
  
  

PORTAL PODUPIRU:


NOVOSTI I ZANIMLJIVOSTI

Zaštita rajčice od bolesti

S dolaskom toplijeg vremena tijekom svibnja počeli smo sa sadnjom presadnica rajčica i ostalog plodovitog povrća na gredice. Ukoliko ste odgojili zdravu rasadu i dobro pripremili tlo za sadnju presadnice će se vrlo brzo „primiti“ i početi rasti.

Alternaria solani
Phytophtora infestansRajčica je tijekom rasta izložena napadima različitih biljnih bolesti od kojih su najvažnije: Alternaria solani(crna ili koncentrična pjegavost), Phytophtora infestans (plamenjača rajčice), Fulvia fulva (baršunasta plijesan) i Botrytis cinerea (siva plijesan). Crna pjegavost i plamenjače češće se javljaju u vanjskom uzgoju,dok se brašnasta i siva plijesan češće javljaju pri uzgoju u zaštićenim prostorima.

Plamenjača rajčice napada list,stabljiku i plodove. Prepoznaje se po pjegama koje se uglavnom javljaju na rubovima listova i nepravilnog su oblika. Pjege su s gornje strane svijetlosive do svijetlosmeđe,kasnije postaju skoro prozirne, te potamne i suše se. Peteljke lista obično ostanu dugo zelene.Optimalni uvjeti za razvoj bolesti su 13 – 23 °C i barem 3 sata vlaženja biljke.

Crna ili koncentrična pjegavost napada sve dijelove rajčice (list,peteljke,stabljiku i plod). Kako i samo ime bolesti kaže pojavljuju se pjege koje su u početku sitne i nepravilne , a kasnije postaju okruglaste i unutar njih vide se koncentrični krugovi.Ako se bolest ne zaustavi na vrijeme listovi posmeđe i otpadnu. Bolest uzrokuje lezije na stabljici i prenosi se na plodove na kojima primječujemo 2 – 3 cm velike,smeđe,udubljene pjege. Optimalni uvjeti za razvoj bolesti su temperatura 20 – 25 °C i visoka vlaga zraka.

Baršunasta plijesan je bolest koja se javlja više u plastenicima jer traži visoku zračnu vlagu, a prepoznaje se po maslinastozelenim mrljama na naličju lista dok se na istom mjestu s gornje strane lista javljaju nekroze.Bolest prvo napada donje listove jer je u tom dijelu veća vlaga zraka.Pojavu bolesti možemo očekivati na vlazi višoj od 90 % i temp. 22 – 24 °C.

Siva plijesan rajčice napada biljke u svim razvojnim fazama, a najčešće na mjestima mehaničkih oštečenja Na plodovima javlja se sivo – smeđa prevlaka, tkivo ploda omekša i plodovi otpadaju. Optimalni uvjeti na kojima možemo očekivati pojavu bolesti su reletvina vlaga veća od 85 %, a temperatura je od manjeg značaja jer se bolest može razvijati na 0 – 35 °C.

Za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti koristimo iste preparate kao što su MANKONOR 80 WP u dozi 250 gr/100 l vode preventivno ili FANTIC M u dozi 250 gr / 100 l vode ukoliko već primjećujete prve simptome bolesti.

Za suzbijanje baršunaste plijesni koristimo DOMARK 40 ME u dozi 150 ml/100 l vode.

Za suzbijanje sive plijesni koristimo PYRUS 400 SC u dozi 200 ml/100 l vode.

Navedene preparate možete po potrebi i mješati s time da nikada ne mješate koncentrirane preparate već ih razrijedite u manjoj kolićini vode i tako razrijeđene dodajete u prskalicu u kojoj se već nalazi dio vode. Kada mješate preparate prvo dodajte razrijeđene WP i WG formulacije , a nakon njih ME i SC formulacije.Ostale novosti:
 • Zaštita povrća
 • Domaći bumbari u oprašivanju rajčice
 • Stella i ove godine izvukla sezonu prerade paprike
 • Rajčica i rak prostate
 • ostale novosti..

 • PROIZVODNJA POVRĆA

  Kukuruz šećerac
  Kelj pupčar
  Blitva
  Celer
  Ostalo povrće
  Grašak
  Lubenice
  Tikvice
  PROJEKTI
  DOGAĐANJA
  SEEDNet
  Radna grupa za povrće


  Očuvanje i zaštita starih hrvatskih sorti povrća

  Pilot projekti suvremenih sustava navodnjavanja
  Projekt hrvatskog sektora povrća

  TVRTKE SPONZORI  SAVJETI
  Štete od stjenica na krastavcima

  Na usjevima krastavaca za preradu uočene su značajnije štete čiji su uzročnici stjenice. To su insekti dužine 4,5 - 5,5 mm zelenkasto smeđkaste boje... >>više

  Propadanje mladih biljaka krastavaca

  Već nakon samog nicanja naročito za vlažnog i hladnog vremena mlade biljčice krastavaca mogu biti napadnute gljivičnim oboljenjima... >>više

  Prva zaštita krastavaca od bolesti

  S pojavom prvih pravih listova na krastavcima potrebno je započeti s prevntivnnom zaštitom od plamenjače. >>više

  Zakidanje zaperaka obavezna mjera u uzgoju krastavaca na armaturi

  Vertikalni uzgoj krastavaca na armaturi najintenzivniji je način proizvodnje kojim se redovito ostvaruju najviši prinosi. >>više

  Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus