o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Grah mahunar
Tehnologija proizvodnje
Morfologija
Obrada tla
Sjetva ili sadnja
Gnojidba
Berba
Prehrambena vrijednost
Gospodarski značaj
Uzgoj u zaštićenim prostorima
Zahtjevi prema vanjskim uvjetima
Sortiment
Zaštita usjeva Novo!
Kalkulacija troškova
Kretanje cijena
Stručni članci
Zanimljivosti
Česta pitanja Novo!
Izaberi kulturu:

PORTAL PODUPIRU:PREHRAMBENE
TABLICE
Autorska prava zaštićena:
© dr sc. Ignac Kulier
 

pošalji link
pošalji upit

Morfološke karakteristike

Grah mahunar je jednogodišnja povrtna kultura srednje razvijenog korijena, čija se glavnina nalazi u oraničnom sloju. Korijen se sastoji od glavnog vretenastog korijena i mnoštva bočnih žila na kojima se razvijaju kvržice sa simbiotskim bakterijama. Korijen graha mahunara naročito brzo se razvija u početku vegetacije kada je znatno razvijeniji u odnosu na nadzemni dio biljke.

Stabljika naraste 30 - 40 cm kod niskih sorata kod kojih se grana, odnosno do 3 metra kod visokih sorata. Stabljika visokih sorata je povijušna i za normalan razvoj treba oslonac. Sorte visoke stabljike tijekom rasta kontinuirano cvatu i formiraju mahune, te se beru kroz duži period u više navrata. Niske sorte završavaju rast formiranjem cvjetova, prije dospijevaju za berbu i mogu se brati u manje navrata ili mehanizirano jednokratno. U presjeku stabljika je rebrasta i najčešće je zelene boje. Kod sorata obojenog zrna može biti crvenkasta ili ljubičasta.

Pogledaj veću sliku!

Prvi listovi su jednostavne građe, nasuprotnog su položaja i sastoje se od peteljke i srcolike liske. Nakon prvih listova, pravi listovi se pojavljuju naizmjenično na biljci i sastoje se od peteljke i tri liske od kojih je srednja nešto jače razvijenija. Liske su jajolikog oblika sa izraženim vrhom svjetlije ili tamnije zelene boje. Kod neki sorata mogu imati ljubičastu nijansu. Po površini liske su obrasle sitnim dlačicama.

Cvjetovi se pojavljuju iz pazuha lisnih peteljaka najčšće u skupini od 2 - 6 zajedno. Nalaze se na kraćim peteljkama. Dužine su 1,0 - 1,5 cm, dvospolni su i sastoje se od 5 čašičnih zelenih listića i 5 kruničnih listića bijele, ružičaste, crvene ili ljubičaste boje. Donje dvije latice su srasle i tvore lađicu, bočne su slobodne i čine krilca kao i gornja zastavica. Prašnika ima 10 od kojih je 9 međusobno sraslih, a jedan je slobodan. Zajedno sa tučkom spiralno su utisnuti u lađicu. Sorte krupnijeg sjemena u pravilu imaju veće cvjetove. Grah mahunar je samooplodna vrsta iako uz pomoć kukaca može doći i do stanovite stranooplodnje.

Plod graha mahunara je mahuna različitog oblika, boje i veličine. Najčešće uzgajane sorte graha mahunara imaju okrugle ili plosnate mahune, dužine 10 - 20 cm zelene ili žute boje. Za razliku od mahuna graha zrnaša šavovi mahuna nemaju izraženo sklerenhimsko staničje koje tvori konce. U tehnološkoj zriobi mahune su krhke i sočne. U mahuni se razvije do desetak sjemenki.

Pogledaj veću sliku!

Sjemenke su 1 - 2 cm duge, 0,5 - 1,0 cm široke i najčešće 0,5 cm debele. Najčešće su okrugle, ovalne, eliptične ili cilindrične, odnosno bubrežastog oblika. Boja sjemenki može biti bijela, siva, smeđa ili crna, a često i šarena. Grah mahunar ima relativno krupno sjeme. Masa 1000 sjemenki je najčešće 200 - 500 g. Kod visokih sorata u jednom gramu ima najčešće 2 - 3 sjemenke, a kod niskih sorata 3 - 5. U povoljnim uvjetima čuvanja kvalitetno sjeme može zadržati klijavost 4 - 5 godina.


Gospodarski značaj
    Grah mahunar se u svijetu uzgaja na oko 725.000 ha s koje ga se površine godišnje proizvede oko 4,5 miljuna tona. Najv... >>više
 
 
Pripravci
EQUATION PRO
Antracol Combi


Grah mahunar - sortiment

GOLDFISH

BRONCO


Ponuda
- kupus
- MK-sadnice
- Kupus: Presadnice- razni hibridi
Potražnja
- Krastavci
- Rajčica
- povrće
Aktualne cijene s veletržnica
HRVATSKA, 02.08.2010-08.08.2010
- Mladi krumpir 2,95Kn
- Cvjetača 7,92Kn
- Blitva 6,75Kn
- Špinat 9,09Kn
- Luk (crveni) 3,67Kn

ČESTA PITANJA
sortiment: Grah mahunar DORINA
U kakvoj kilaži ima u prodaji ove vrste mahuna i po kojoj cijeni? hvala!!!...
>>više

FAO
  First coordinating meeting of the regional working group on greenhouse crop production in the South East European countries
Prvi koordinacijski sastanak regionalne radne grupe za razvoj proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima jugoistočne Europe


TVRTKE SPONZORI

Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus