o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Lubenice
Tehnologija proizvodnje
Morfologija
Tlo i obrada tla
Berba
Gospodarski značaj
Prehrambena vrijednost
Gnojidba
Uzgoj u polju
Uzgoj lubenice u zaštićenim prostorima
Zahtjevi prema vanjskim uvjetima
Sortiment
Zaštita usjeva Novo!
Kalkulacija troškova
Kretanje cijena
Stručni članci
Zanimljivosti
Linkovi
Česta pitanja Novo!
Izaberi kulturu:

PORTAL PODUPIRU:


 

pošalji link
pošalji upit

Morfološke karakteristike

Lubenica je jednogodišnja povrtna kultura veoma dobro razvijenog korjena. Stabljika je puzava, dobro se grana te kod nekih sorata može narasti i do 3-4 m. Listovi su veliki, sivozelene boje s duboko urezanim rubovima. Nalaze se na dugačkim peteljkama, naizmjenično su poredani po čitavoj dužini vriježe s tim da im se veličina postepeno smanjuje prema vrhu.

Lubenica je prirodno jednodomna biljka s odvojenim muškim i ženskim cvjetovima na istoj vriježi. Rjeđe se mogu pojaviti i dvospolni cvjetovi. Muških cvjetova ima znatno više nego ženskih i prvi se počnu otvarati. Ženski se cvjetovi razvijaju na bočnim vriježama i to najčešće iz pazuha svakog sedmog lista. Po biljci se najčešće razvije 30-40 ženskih cvjetova, ali se oplode i formiraju plod svega 3-4 cvjeta. Cvjetovi lubenice se sastoje od svijetlo zelenih lapova i 5 međusobno sraslih latica sumporasto žute boje. Ženski cvjetovi imaju tro-do peterodjelni tučak, a muški 3-5 prašnika od kojih su dva srasla.

Cvatnja nastupa 5-7 tjedana nakon nicanja. Ženski cvijet cvate samo jedan dan te da bi se formirao plod mora biti oplođen.

Pogledaj veću sliku!

Lubenica je stranooplodna biljka, a oprašivanje vrše kukci, prvenstveno pčele. S tog je razloga na površine pod lubenicom uputno par dana od kad su se otvorli prvi cvjetovi dopremiti košnice. Na svakih pola hektara pod lubenicama trebalo bi dopremiti najmanje po jednu košnicu. Pravilna oplodnja je naročito važna kod proizvodnje lubenica bez sjemenki kod kojih se sije najčešće na svaka tri reda po jedan red onih koje formiraju sjemenke i služe kao oprašivači.

Plod lubenice je boba čija je veličina, oblik, te vanjska i unutarnja boja sortne karakteristike. Plod može narasti do 20 kg, a oblik mu može biti okruglast, ovalan, eliptičan ili cilindričan. Kora može biti jednobojna, tamno ili svjetlozelena ili prugasto, odnosno mrežasto išarana. Unutarnji jestivi dio ploda najčešće je crvene, a rijeđe žute boje različitih nijansi.

Pogledaj veću sliku!

Sjeme lubenice može biti bijele, žute, smeđe, crne ili šarene boje. Okruglasto izduženog je oblika duljine 11-13 mm, širine 6-8 mm i debljine 2 mm. Masa 1000 sjemenki je oko 70 g, a u jednom gramu ima oko dvadesetak sjemenki. U povoljnim uvjetima čuvanja sjeme može sačuvati klijavost 4-5 godina.

Pogledaj veću sliku!


Prehrambena vrijednost
    Po hranjivim sastojcima lubenica je sličnija voću nego povrću, ali po načinu uzgoja spada u povrtne kulture. Za jelo s... >>više
 
 
Pripravci
ACELAN 20 SP
Champion


Lubenice - sortiment

ROYAL FLASH F1

CRISBY F1
Ponuda
- Lubenice
Potražnja
- Trebamo presadnice
- Rajčica
- Krastavci
Aktualne cijene s veletržnica
HRVATSKA, 02.08.2010-08.08.2010
- Mladi krumpir 2,95Kn
- Krumpir 2,55Kn
- Patlidžani 6,93Kn
- Češnjak 19,16Kn
- Luk (crveni) 3,67Kn

ČESTA PITANJA
sortiment: Kukuruz šećerac ESQUIRE F1
Poštovani, molim Vas da mi odgovorite, ukoliko znate, gdje bih mogao nabaviti sjeme kukuruza šećerca u pakovanjima od 1 kg. Zagrebačka županija? Thx!...
>>više

FAO
  First coordinating meeting of the regional working group on greenhouse crop production in the South East European countries
Prvi koordinacijski sastanak regionalne radne grupe za razvoj proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima jugoistočne Europe


TVRTKE SPONZORI

Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus