o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Krastavci
Tehnologija proizvodnje
Morfologija
Obrada tla
Gnojidba
Njega usjeva
Berba
Dorada i čuvanje
Proizvodnja u zaštićenim prostorima
Proizvodnja na otvorenom
Odnos prema vremenskim uvjetima
Prehrambena vrijednost
Gospodarski značaj
Sortiment
Zaštita usjeva Novo!
Kalkulacija troškova
Kretanje cijena
Stručni članci
Zanimljivosti
Česta pitanja Novo!
Izaberi kulturu:

PORTAL PODUPIRU:PREHRAMBENE
TABLICE
Autorska prava zaštićena:
© dr sc. Ignac Kulier
 

pošalji link
pošalji upit

Morfološke karakteristike

Krastavci su jednogodišnje biljke puzave vriježaste stabljike. Stabljika se grana na više postranih grana, a može biti nezavršenog tipa rasta kada raste tijekom cijele vegetacije, završenog tipa rasta kod kojeg rast završava pojavom skupine cvjetova na vrhu stabljike, te zbijenog rasta za koji su karakteristične vrlo kratke vriježe.

Listovi se izmjenično razvijaju iz koljenaca stabljike. Nalaze se na dugim peteljkama, a plojka im je trokutastog do peterokutastog oblika s izraženim režnjevima. Iz pazuha listova razvijaju se tanke, duge spiralno savijene vitice i cvjetovi.

Pogledaj veću sliku!

Krastavac je prirodno jednodomna biljka koja ima na istoj biljci odvojeno muške i ženske cvjetove.

Muški cvjetovi se nalaze na kratkim peteljkama i pojavljuju se najčešće u grozdastim cvatovima po 3 - 5 zajedno. Većinom se nalaze na glavnoj stabljici. Prvo se na biljci pojavljuju muški cvjetovi i u početku su znatno brojniji od ženskih.

Pogledaj veću sliku!

Ženski cvjetovi na bazi imaju zadebljalo izduženu plodnicu iz koje se kasnije razvija plod. Većinom se pojavljuju na bočnim granama, ali ih ima i na centralnoj. Pojavljuju se kasnije od muških, da bi pred kraj plodonošenja bili brojniji.

Vanjski uvjeti mogu znatnije utjecati na razvoj spola cvjetova. Visoke temperature i jako sunce pospješuju razvoj muških cvjetova, dok niže pogoduju više razvoju ženskih. Pregusti sklop i nedostatak vlage uvjetuju jači razvoj muških cvjetova.

Da bi se poboljšao prinos današnji hibridi krastavaca koji se proizvode za preradu su pretežito ženskih ili potpuno ženskih cvjetova.

Hibridi krastavaca sa pretežito ženskim cvjetovima imaju znatno manji broj muških cvjetova od sorata, a njihov broj ovisi o samom hibridu kao i vremenskim uvjetima. Hibridi s potpuno ženskim cvjetovima nemaju muške cvjetove i iz svakog se cvijeta razvija plod. Takovi su hibridi znatno rodniji, a u pravilu su raniji i ujednačenije dospjevaju za berbu.

Pogledaj veću sliku!

Plod krastavca je izdužena cilindrična, često puta malo svinuta boba, najčešće bradavičaste ili bodljaste površine. Bodljice su bijele ili crne boje. Boja plodova je od svijetlo do tamno zelene.

Sjeme krastavaca je ovalnog oblika, spljošteno blijedo žute ili bijele boje i glatke površine Dužina sjemenke je 7 - 15 mm, širina 3 - 6 mm, a debljina 2 - 3 mm. Masa 1000 sjemenki je najčešće 25 - 35 g. U 1 gramu sjemena ima 30 - 35 sjemenki. Sjeme zadržava klijavost i do 8 godina.

Pogledaj veću sliku!


Prehrambena vrijednost krastavaca
    Krastavci su povrće s najvećim sadržajem vode. Čak 97 % ukupne težine plodova čini voda. Oko 1,5 % čine ugljikohidrati,... >>više
 
 
Pripravci
Proplant
FANTIC M


Krastavci - sortiment

HARMONIE F1PONTIA F1


Ponuda
- Salatni krastavci
- rajcica,krastavac,paprika
- krastavci,paprika,rajcica
Potražnja
- Krastavci
Aktualne cijene s veletržnica
HRVATSKA, 02.08.2010-08.08.2010
- Mrkva 4,75Kn
- Cvjetača 7,92Kn
- Krumpir 2,55Kn
- Radič 15,74Kn
- Šampinjoni 20,12Kn

ČESTA PITANJA
Luk Kretanje cijena
Koliki su prinosi luka po ha?...
>>više

FAO
  First coordinating meeting of the regional working group on greenhouse crop production in the South East European countries
Prvi koordinacijski sastanak regionalne radne grupe za razvoj proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima jugoistočne Europe


TVRTKE SPONZORI

Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus