o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
UPIS / REGISTRACIJA
Korisničko ime

Lozinka: 

PRETRAGA


Skupine povrća:
PROJEKTI


Preporuka gnojidbe


LABORATORIJI

PREPORUKA GNOJIDBE POVRĆA
 
Izaberite preporuku za:  
  
  

PORTAL PODUPIRU:


POVRĆARSTVO EUROPSKE UNIJE
Povrćarstvo Europske unije

U pripremama Hrvatske za predstojeće europske integracije nužno je osim legislative uskladiti i sva ostala područja. Informacije o potrošačkim navikama i tržištu Europske unije od velikog značaja mogu biti za naše proizvođače kako bi svoju proizvodnju mogli prilagoditi velikom, ali zahtjevnom europskom tržištu.

Iako nažalost uvoznik povća, Hrvatska zahvaljujući svojim komparivnim prednostima ima velike mogućnosti da značajnije unaprijedi izvoz ove grane poljoprivredne proizvodnje.

Da bi proizvođačima, organizatorima proizvodnje i izvoznicima približili spoznaje o proizvodnji i tržištu povrća u Europskoj uniji u ovom ćemo dijelu stranice analizirait aktualno stanje proizvodnje, zahtjeve tržišta i promet povrćem u Europskoj uniji najznačajnijih povrtnih vrsta.

Paprika

U državama Europske unije prošle je godine proizvedeno nešto više od 1,8 milijuna tona paprike. To je za petinu veća proizvodnja nego prije deset godina. Više od polovice ukupne proizvodnje paprike nalazi se u Španjolskoj uz koju značajne količine paprike proizvodi Italija, Nizozemska i Grčka.

Španjolska s površinom od 22.800 hektara i prošlogodišnjom proizvodnjom od 980.000 tona najveći je europski proizvođač paprike. Rast proizvodnje paprike u Španjolskoj veći je nego u ostalim ćlanicama Europske unije. U odnosu na prije deset godina proizvodnja je povećana za jednu trećinu. Najznačajnija je zimska proizvodnja u zaštićenim prostorima južnih španjolskih pokrajina Almerija i Murcia. U proizvodnji prevladavaju sorte Lamuyo tipa, izduženih kvadratičnih plodova tamnozelene boje kakav tip paprike preferira južno-europsko tržište.

Više od polovice proizvedene paprike u Španjolskoj se izvozi. Prošle godine u odnosu na prethodnu izvoz je povećan za 16%. Najviše paprike iz Španjolske se izveze u Njemačku, Francusku i Italiju te ostale države Europske unije, dok se svega 10% izveze na ostala tržišta. Najveće količine paprike iz Španjolske se izvezu tijekom zimskih mjeseci od studenog do ožujka.

Značajan europski proizvođač paprike u Europskoj uniji je i Nizozemska. Prošle je godine u Nizozemskoj s površine od 1.235 hektara isključivo stakleničke proizvodnje proizvedeno 310.000 tona paprike. U strukturi proizvodnje prevladava sortiment crvene blok paprike koje se proizvede gotovo isto kao zelene i žute zajedno. Oko 5% ukupne proizvodnje čini paprika drugih boja, poglavito naračaste.

Gotovo 90% paprike proizvedene u Nizozemskoj se izveze, najviše na njemačko, englesko i američko tržište. Paprika se iz Nizozemske izvozi tijekom cijele godine, no najviše u toplijem dijelu godine od travnja do listopada. Najviše se izvozi crvene paprike, a neznetno manje mješavine zelene, žute i crvene boje koja kao konfekcionirana roba izrazito atraktivno izgleda. Takve se mješavine najviše izveze na njemačko tržište.

Povećana proizvodnja i izvoz paprike uvjetovalo je pad cijena koje ostvaruju proizvođači, tako da su one prošle godine u prosjeku bile 1,2 € za kilogram, što je najniža cijena u posljednjih deset godina.

Njemačka je najveći europski uvoznik paprike jer je potrošnja značajna, a domaća proizvodnja relativno mala. U Njemačkoj 85% kućanstava kupuje papriku i koristi je u prehrani, a godišnje je kupi prosječno 5,3 kg što zbog velikog broja kućanstava predstavlja ogromno tržište.

Gotovo 85% potrošnje paprike u Njemačkoj se odnosi tip kalifornijsko čudo, paprike kvadratičnog oblika, tamnozelene boje i debelog usplođa. Glavnina paprike tog tipa u Njemačku se uvozi iz Španjolske i Nizozemske. Manji dio uvoza čine i drugi tipovi paprike koji se u Njemačku uvoze iz drugih pretežito južnoeuropskih država kao što su paradajz paprika i paprike tipa kapija crvene boje čije tržište raste naročito zadnjih nekoliko godina. Cijena koju za papriku plaćaju njemački potrošači u blagom je opadanju i prošle je godine u prosjeku iznosila 2,4 € za kilogram.


PROIZVODNJA POVRĆA

Brokula
Špinat
Paprika
Kupus
Šparoga
Endivija
Krastavci
Rajčica
PROJEKTI
DOGAĐANJA
SEEDNet
Radna grupa za povrće


Očuvanje i zaštita starih hrvatskih sorti povrća

Pilot projekti suvremenih sustava navodnjavanja
Projekt hrvatskog sektora povrća

TVRTKE SPONZORISAVJETI
Štete od stjenica na krastavcima

Na usjevima krastavaca za preradu uočene su značajnije štete čiji su uzročnici stjenice. To su insekti dužine 4,5 - 5,5 mm zelenkasto smeđkaste boje... >>više

Propadanje mladih biljaka krastavaca

Već nakon samog nicanja naročito za vlažnog i hladnog vremena mlade biljčice krastavaca mogu biti napadnute gljivičnim oboljenjima... >>više

Prva zaštita krastavaca od bolesti

S pojavom prvih pravih listova na krastavcima potrebno je započeti s prevntivnnom zaštitom od plamenjače. >>više

Zakidanje zaperaka obavezna mjera u uzgoju krastavaca na armaturi

Vertikalni uzgoj krastavaca na armaturi najintenzivniji je način proizvodnje kojim se redovito ostvaruju najviši prinosi. >>više

Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus